Obavljanje hadža zahtijeva izuzetan fizički i psihički napor. Ova činjenica se vrlo malo ili nimalo aktuelizira i njoj se olahko prilazi. Obično se, u oduševljenju kod odluke da se krene na hadž, zaboravi upitati da li je pojedinac doista spreman na izuzetne fizičke i psihičke napore koji ga čekaju? Da li njegovo psihičko i fizičko stanje te kondicija odgovaraju predstojećim naporima.

Savjeti hadžiji

 1. Vakcinacija

Da bi se dobio “žuti karton” obavezna je vakcinacija protiv bakterijskog meningitisa (upale moždanica).

U doba epidemije gripe, dobro bi bilo na vrijeme se vakcinisati protiv gripe. Osobito to vrijedi za starije hadžije.

 1. b) Ponijeti lijekove

Obavezno ponijeti lijekove koji se redovno konzumiraju u količini dovoljnoj za nastavak redovne terapije. Javiti se svom ljekaru u ambulanti u kojoj se liječite, objasni koliko dugo se planira provesti na putu a zatim nabavi i ponese sve potrebne lijekove.

 1. c) Preporučljivo je uza se imati flaster te nekoliko tableta protiv bolova.
 2. d) Obuti udobnu obuću, po mogućnosti ranije nošenu. Najčešći razlog javljanja ljekaru, osim prehlade, jesu žuljevi. Razlog tome je neudobna obuća.

Posebnu pažnju posvetiti higijeni:

 1. Lična higijena
 1. Pranje ruku. Većina zaraznih oboljenja od kojih prijeti opasnost tokom putovanja prenosi se rukama.
 2. Higijena smještaja – održavati čistim prostor u kome se boravi.
 3. Higijena vode

Od momenta napuštanja Bosne i Hercegovine piti samo flaširanu vodu.

U slučaju potrebe i nedostatka flaširane, vodu treba prokuhati pola sahata prije pijenja.

Izuzetak je Zemzem, koji se može piti bez ikakve bojazni i u željenim količinama.

 1. Higijena namirnica
  • Svu hranu koja je kvarljiva držati najduže 24 sahata od polaska. Nakon toga, preostala hrana se ne smije jesti. Tokom putovanja u toplijem periodu (maj-oktobar) hranu držati 8 sahata.
  • Kupljeno povrće i voće dobro oprati prije konzumiranja.
  • U putu jesti svježe spremljenu hranu.
  • Obavezno jednom dnevno uzimati toplu supu, što će omogućiti unos soli i regulisati probavu te varivo. Nemojte štedjeti na sebi.

Treba imati na umu sljedeće činjenice:

Prilikom obavljanja tavafa (sedam puta obilazak oko K’abe) i s’aja, hadžija treba u kontinuitetu da pređe oko 7 km, i to u velikoj gužvi, sa brojnim drugim hadžijama.

Silazak sa Muzdelife na Minu, prvoga dana Bajrama, zahtijeva pješačenje od oko 4 km uz nošenje ličnih stvari. Zatim slijedi bacanje kamenčića na Mini.

To je veliki napor i za mlade ljude u dobroj fizičkoj kondiciji, a kamoli za one koji to nisu.

Dužnost je realno proanalizirati svoje zdravstveno stanje i fizičke mogućnosti.

Allah, dž.š., nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti, a jedan od uvjeta obavljanja hadža je dobro zdravstveno stanje i kondicija.

Ako se ne može u kontinuitetu preći 7-10 km ili ako se nije u stanju nositi lični prtljag pješačeći do 6 km, onda treba razmotriti mogućnosti slanja bedela, koji će taj propis moći adekvatno obaviti.

S druge strane, ovo treba da navede vjernike da bez odlaganja, dok su u snazi, obave ovaj vjerski obred.  

Savjeti za liječnike:

– Za dobijanje žutoga kartona obavezna je vakcinacija protiv bakterijskog meningitisa. Ona ostavlja relativni imunitet.

– Ponijeti potrebne lijekove i sanitetski materijal.

Pripremiti i spakovati manju ručnu torbu za hitnu medicinsku pomoć. U torbi, osim neophodnih lijekova, gaze, zavoja i flastera, treba imati hanzaplast i makaze, a OBAVEZNO PONIJETI TLAKOMJER, SLUŠALICE i TOPLOMJER.

– Treba imati na umu da se u putu zasigurno raspolaže samo sa onim što se ponese. Ako se tokom putovanja ukaže potreba, mogu se neophodni medikamenti kupiti usput.

– Posebnu pažnju posvetiti higijeni.

– Osobitu pažnju posvetiti sanitarnim uvjetima i higijensko-epidemiološkim mjerama. Kao korisna mjera pokazalo se da jedan od ljekara ima ovo kao osnovno zaduženje. Ovo je osobito važno tokom smještaja u Mekki i Medini.

– Davati usmene savjete hadžijama tokom putovanja i smještaja o:

 • Ličnoj higijeni. Naglasiti:
 1. Pranje ruku. Većina zaraznih oboljenja od kojih prijeti opasnost tokom putovanja se prenosi rukama.
 2. Higijena smještaja. Održavati čistim prostor u kome se boravi.
 • Higijeni vode.

Upozoriti da od momenta napuštanja Bosne i Hercegovine treba piti samo flaširanu vodu.

U slučaju potrebe neflaširanu vodu treba prokuhati pola sahata prije pijenja.

Zemzem se može piti bez ikakve bojazni i u željenim količinama.

 • Higijeni namirnica. Naglašavati i upozoravati da treba:

– Svu hranu koja je kvarljiva držati najduže 24 sahata od polaska u hladnijem, odnosno 8 sahata tokom putovanja u toplijem periodu (maj-oktobar). Nakon toga, preostala hrana se ne smije jesti i treba je baciti.

– Kupljeno povće i voće dobro oprati prije konzumiranja.

– U putu jesti svježe spremljenu hranu.

– Obavezno jednom dnevno uzimati toplu supu, što će omogućiti unos soli i regulisati probavu, te varivo. Ne štedjeti na hrani!

Ljekar je u prilici da dadne savjet i mišljenje hadžiji o njegovoj fizičkoj i zdravstvenoj podobnosti za putovanje i obavljanje obreda. To može učiniti samo ljekar koji je obavio hadž (jer poznaje sve poteškoće puta) i koji ima potpuni uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Za ovo je neophodno: opći biohemijski status (primaranog, bolje sekundarnog nivoa), EKG, detaljna anamneza, internistički i neurološki status.

U odnosu na mogućnost obavljanja hadža možemo razlikovati tri grupe:

 • hadžije koji mogu putovati i sami obaviti obred;
 • hadžije kojima tokom puta i obavljanja obreda treba pomoć;
 • osobe koje ne mogu podnijeti napor puta i samoga obreda.

Na putovanju ljekar pruža medicinske usluge i djeluje u vanrednim okolnostima. Mora biti vičan poslu u hitnim i vanrednim situacijama te sposoban za samostalno odlučivanje i zbrinjavanje.

Osim snalaženja u dijagnosticiranju i tretmanu urgentnih stanja, neophodno je da umije intravenski aplicirati terapiju i zbrinuti ranu.  

Opasnosti po zdravlje tokom putovanja

Umor i klimatski faktori mogu ugroziti zdravlje tokom puta. Fizički napori vezani za životnu dob, dug put, gužve i zahtjeve obreda, zatim psihički faktori, kao što je briga, mogu dovesti do slabljenja prirodnih odbrambenih snaga organizma i narušavanja zdravlja.

 1. Prehlade

Uzrok: raličite vrste virusa. Pogodnost širenja prehlade nastaje zbog bliskog kontakta među ljudima (smještaj, gužve pri obredima) te pada odbrambenih snaga organizma.

Kako spriječiti?

– Spavaone redovno provjetravati i držati čistim.

– Kad god je moguće priuštiti sebi odmor. U slobodno vrijeme organizam ne iscrpljivati dugotrajnim hodanjem i nejelom. Priuštiti mu što više odmora te adekvatnu ishranu (obavezan jedan topao obrok tokom dana).

– Osigurati adekvatnu i kvalitetnu ishranu, koja podrazumijeva dovoljno voća i povrća, izbjegavanje ledenih napitaka.

Simptomi: boli, grebanje u grlu, kašalj, malaksalost, boli u kostima i mišićima, sa povišenom temperaturom ili bez nje, groznica…

Šta poduzeti: uzimati velike količine voća bogatog C vitaminom – narandže, mandarine. Uzimati dovoljno tekućine i toplih napitaka. Ako se javi groznica i temperatura, javiti se ljekaru. Uzeti aspirin protiv temperature i bola. Antibiotici nemaju nikakve koristi kod prehlade, njihova primjena je nepotrebna, čak i štetna.

 1. Sunčanica

Uzrok: Sunčanica je ozbiljno oštećenje mozga i moždanih opni izazvano djelovanjem infracrvenih sunčevih zraka na nezaštićenu glavu.

Kako spriječiti? Ne boraviti na suncu u periodu od podneva do 2 sahata poslije podne, kada su sunčevi zraci najintenzivniji.

Simptomi: uzbuđenost, nesvjestica i povišena temperatura te ubrzano disanje i otkucaji srca. Lice je zažareno. Može se javiti i krvarenje iz nosa. Rijetko, sunčanica počinje naglo gubitkom svijesti.

Šta poduzeti: smjestiti unesrećenoga u hladovinu, postaviti ga u ležeći položaj sa lagahno podignutim uzglavljem. Raskomotiti odjeću. Polijevati ga hladnom vodom, po mogućnosti staviti kese sa ledom na glavu. Ako je pri svijesti davati mu hladne napitke. Hitno osigurati ljekarsku pomoć.

 1. Toplotni udar :

Uzrok: poremećaj termoregulacije u organizmu. Nastaje nagomilavanjem toplote u organizmu. U situaciji kada je vrućina i sparina, zrak je prezasićen vodenom parom otežano je znojenje koje prirodno rashlađuje organizam. Sintetička odjeća koja potparava i izloženost tjelesnim naporma pogoduju nastanku toplotnog udara.

Kako spriječiti? Adekvatna odjeća od prirodnih tkanina, izbjegavanje pretjeranih napora.

Simptomi: zamor, slabost i žeđ. Potom slijedi tamnocrvena boja lica, sjajne oči, treperenje očima, ubrzano disanje i rad srca sa slabim pulsom, osjećaj malaksalosti, povećanje tjelesne temperature do 42° C

Šta poduzeti: hitno rashladiti organizam. Smjestiti unesrećenog u hladovinu u ležećem položaju sa podignutim uzglavljem. Raskomotiti odjeću i polijevati ga hladnom vodom. Davati mu hladne napitke ako je pri svijesti. Pored rashlađivanja, unesrećenog treba i masirati. Masažom se postiže ubrzanje cirkulacije krvi na periferiji, a time i brže odvođenje toplote iz centralnih dijelova tijela.

 1. Gubitak soli :

Uzrok: pretjerano znojenje.

Simptomi: slabost, iscrpljenost, malaksalost, osjećaj jeze.

Šta poduzeti: uzeti kašičicu soli razmućenu u čašu vode. Kako spriječiti? Izbjegavati napore pri toplom vremenu, adekvatno se obući. Redovno uzimati dobro posoljenu hranu.

 1. Stomačne tegobe se mogu javiti kod nepridržavanja higijenskih preporuka. Više od 4-5 žitkih stolica zahtijeva tretman.

Tretman: napraviti čajnu pauzu. Na raspolaganju su probiotici i Enterofuryl caps. U težim slučajevima koristiti Esbesul 2×2 caps., odnosno Doxicyclin po shemi (2×1 prvi dan, 1×1 dalje).

 1. Psihički poremećaji tokom putovanja.

Znamo da hadž zahtijeva posebne psihičke, fizičke i materijalne pripreme. Za mnoge hadžije to je prvo odvajanje od porodice, prvo putovanje avionom i odlazak van zemlje, što je na svoj način stres, te su i popratne reakcije očekivane. U tim prvim sahatima može se javiti:

6.1. Akutna reakcija na stres:

Manifestuje se strahom, pojačanom napetošću, promjenom raspoloženja, najčešće u smislu neraspoloženja, nesigurnosti. Reakcija obično traje do nekoliko sahata, rjeđe dana.

Tretman: Najčešće je dovoljno da razgovaramo sa hadžijom: ohrabrimo ga tako što skrenemo razgovor na vrijednosti i veličinu predstojećeg putovanja:

6.2. Poremećaj prilagođavanja:

Manifestuje se pretjeranom zabrinutošću, neraspoloženjem, strahom od predstojećeg putovanja, osjećajem nesposobnosti da se obavi hadž.

Tretman: Najčešće je dovoljno da razgovaramo sa hadžijom, da ga ohrabrimo, skrenemo razgovor na vrijednosti i veličinu predstojećeg putovanja.

Za ovaj prvi period putovanja potrebno je pratiti stanje u svojoj grupi, tamo gdje primijetimo burniju reakciju treba odmah reagovati.

Obraćanje ljekara treba da sadrži upute o ponašanju tokom putovanja, ishrani, higijeni, vježbama za relaksaciju.

Najjednostavnije vježbe koje može svaki hadžija uraditi u toku vožnje je grčenje i opuštanje pojedine grupe mišića, vježbe za vratnu kičmu.

Nakon generalnih uputa obratiti se svakom hadžiji pojedinačno, ubilježiti pored njegovog imena zdravstveno stanje, lijekove koje uzima (što će nam biti olakšanje i za dalje praćenje). Na ovaj način čemo izbjeći te prve krizne reakcije kod posebno osjetljivih osoba. Ukoliko primijetimo da je neko od hadžija i narednih sahata pretjerano zabrinut, neraspoložen u tom slučaju mu ponudimo neki anksiolitik Tokom naredna 2-3 dana zbog poremećaja ritma spavanja mogu se registrovati hadžije kod kojih može doći do većih poremećaja. Razgovor te biljni preparati: čaj od kamilice, valerijane, matičnjaka), mogu biti od koristi.

6.3. Pojedinačne psihotične dekompenzacije:

Za takve slučajeve potrebno je imati neuroleptika za intervenciju: Haldol sol. ili Prazine tbl a 25 mg, čime bismo prevenirali nemir i eventualne halucinatorne doživljaje.

Od sljedećih poremećaja koji se javljaju tokom boravka u Medini i Mekki ističemo:

6.4. Depresivna stanja različitog stepena, koja uglavnom dobro reaguju na ordiniranu terapiju Bosnyl caps, uz potrebnu brigu i angažovanje vodiča, ljekara i drugih hadžija.

6.5. Konfuzna stanja mogu se javiti kod starijih osoba zbog fizičke iscrpljenosti, neredovne ishrane. Ona mogu biti i u sklopu nekog organskog oboljenja zbog čega je neophodna stalna saradnja ljekara.

6.6. Neurastenični sindrom je specifična pojava pri povratku i neposredno pred povratak, posebno kod hadžije koje putuju kopnom.

Manifestuje se – osjećanjem tjelesne slabosti, iscrpljenosti, sa bolovima u mišićima ili bez njih, glavoboljama, nesvjesticama. Na psihičkom planu se javlja anksioznost, razdražljivost, lahko zapadanje u konfliktne reakcije, nestrpljenje,

Tretman: Neophodno je u toku samog povratka uložiti dodatni napor u odvraćanju pažnje na druge sadržaje, kroz poticanje na razgovor, učenje, predavanja od strane vodiča i glavnog vodiča, te brigu ljekara.

Najvažnije je istaći neposrednost u pristupu svakog ljekara i spremnost da pomogne i sasluša hadžiju.

Prilog

Briga o zdravlju hadžija

Dugo vremena su Bošnjaci na hadžu bili prepoznatljivi po tome što su bili među najstarijima. Stari, iznureni i bolesni predstavljali su teret i sebi i drugima. Tokom puta na hadž nisu bili rijetki ni smrtni slučajevi i dugi boravak u bolnicama. Srećom, taj se trend posljednjih godina mijenja. Sve veći broj mlađih ljudi ide na hadž. Tek u punoj snazi, hadžija može podnijeti sve napore putovanja i obaviti ispravno obrede hadža.

Hadž je jedini ibadet za koji je potreban izuzetan fizički i psihički napor. To zahtijeva zdravog i izdržljivog pojedinca. Stoga se daje detaljno ljekarsko uputstvo hadžijama. Navedeno je šta je neophodno poduzeti u pripremama za put, kako se ponašati tokom samog putovanja i pri povratku. Istaknuti su najčešći vidovi narušavanja zdravlja hadžija, njihovi uzroci, način sprečavanja i tretmana.

U drugom dijelu je ukratko opisana organizacija rada medicinske brige o hadžijama. Organizatori u svim zemljama iz kojih hadžije dolaze, ozbiljno i temeljito vrše pripreme za njihovo adekvatno medicinsko zbrinjavanje. Svoja iskustva bilježe, analiziraju i objavljuju u stručnoj medicinskoj literaturi.

 1. Dio – LJEKARSKI SAVJETI I UPUTE HADŽIJI

PRIPREME PRED PUT:

Vakcine 

 • Jedan od uvjeta za odlazak na hadž je i karton imunizacije, takozvani „žuti karton“. Spomenuti uvjet postavlja Ministarstvo zdravstva Kraljevine Saudijske Arabije. Na „žutom kartonu“ nalazi se upisana potvrda o vakcinaciji protiv bakterijskoga meningitisa. Ona daje djelimičnu zaštitu od ovog oboljenja.

Fizička i psihička priprema

Prije puta je neophodno dobro se odmoriti i ojačati organizam. To se postiže kvalitetnom ishranom uz lagahne šetnje. Time se stječe gipkost i kondicija, što omogućava da organizam lakše podnese napore putovanja. Neposredno pred put treba izbjegavati dugotrajna sijela koja se protežu dugo u noć.

Hadžija se treba psihički pripremiti za napuštanje svog mjesta boravka i porodice. Također treba biti spreman da u periodu puta, sobu u kojoj će boraviti, dijeli sa još 5-7 osoba, od kojih većinu ne poznaje. Naime, svojevrstan psihički stres svakom putniku na hadž predstavlja momenat smještaja u hotelske sobe u Mekki i Medini. Zbog miliona hodočasnika u ovom periodu, standardi smještaja nalažu da u jednoj sobi bude veći broj ljudi. Stoga se treba psihički pripremiti na to i biti svjestan da će se život u tom periodu organizovati tako što će se raspoloživi prostor dijeliti sa drugim ljudima.

Lijekovi.

Hadžija je dužan ponijeti na put sve lijekove koje redovno uzima zbog hroničnih oboljenja koje ima, a koji su mu propisani od nadležnog ljekara. Treba se detaljno posavjetovati sa ljekarom u ambulanti kojoj pripada. Na osnovu dužine puta, ljekar će propisati količinu i vrstu lijekova koje hadžija treba da ponese sa sobom. Osobe sa šećernom bolešću koje primaju inzulin obavezne su ponijeti potrebnu količinu inzulina, igala i šprica koja će im biti dovoljna da nastave redovnu terapiju u periodu dok se ne vrate kući.

Osim toga poželjno je imati uza se nekoliko flastera, tablu tebleta protiv bolova (Brufen, Paracetamol), kremu protiv ojeda i eventualno probiotike (Prolife tbl, Linex vaps).

Ljekarska ekipa koja je u pratnji hadžija tokom putovanja, kadrovski je osposobljena i ima dovoljno lijekova i sanitetskoga materijala za bilo kakvu iznenadnu hitnu medicinsku intervenciju tokom putovanja. U ekipi se nalaze iskusni ljekari i medicinski tehničari, kojima se može prijaviti svaka ozbiljnija promjena zdravstvenoga stanja hadžija.

S druge strane, hadžija se ne treba za svaku sitnicu javljati ljekaru. Na put je pošao radi obavljanja hadža i ibadeta, a ne da koristi blizinu ljekara radi postavljanja pitanja o svojim, inače hroničnim oboljenjima. Možda je najbolje da ljekare sa kojima se zbliži u toku puta posjeti na njihovom radnom mjestu nakon hajirli povratka i da tamo obave ispitivanja i preglede hroničnih oboljenja.

Obuća i odjeća.

 • Udobne papuče i cipele je obavezno ponijeti, a najbolje su one koje su već nošene. Žuljevi su, osim prehlade, najčešći razlog javljanja ljekaru tokom boravka u Medini i Mekki. Razlog tome je neudobna obuća.
 • U periodu hadža u Mekki je temperatura znatno viša, a preko dana je jako vruće. Budući da se ihrami nose relativno kratko vrijeme, neophodno je imati i lakšu ljetnu odjeću.

Depilacija – uklanjanje dlaka

Prema sunetu svih poslanika, od Ibrahima, a.s., uklanjaju se dlake ispod pazuha i između prepona. Muškarci trebaju to uraditi najmanje u svakih četrdeset dana. Zbog toga mnoge hadžije pred zaogrtanje ihrama uklanjaju dlake sa navedenih mjesta. Budući da to u nekoj mjeri iritira kožu, da se ispod ihrama ništa ne nosi te da higijenski uvjeti boravka na otvorenom, na Arefatu i Muzdelifi, zatim dugo pješačenje od Muzdelife ka Mini i hotelima uzrokuju trenje koje iritira kožu, to često dovodi do infekcija. Preporučeno je dlake sa navedenih mjesta ukloniti bar sedmicu dana pred polazak. Nakon uklanjanja dlaka, preporučuje se kožu premazati 10% rastvorom povidon-jodida i ostaviti ga neko vrijeme da se osuši. Time se postiže učinkovita dezinfekcija kože. Potom se sve ispere vodom i blago posuši. Osjetljiva koža se može narednih dana mazati kremama.

PUTOVANJE NA HADŽ

Polazak i prvi dani putovanja

Sam početak putovanja nosi sa sobom tegobu rastanka i blagu strepnju zbog neizvjesnosti samoga putovanja. Ibadet i zikr su najbolja pomoć psihičkoj stabilnosti u ovim momentima. Stalno treba da nam je na umu uzvišeni cilj našega putovanja.

Svu hranu koja je kvarljiva držati najduže osam sahata od polaska. Nakon toga, preostala hrana se ne smije jesti.

Tokom puta


Lična i kolektivna higijena podrazumijeva pranje ruku i higijenu smještaja.

Većina zaraznih oboljenja od kojih prijeti opasnost tokom putovanja prenosi se prljavim rukama. Zato ih treba redovno i detaljno prati.

Prostor u kome se boravi treba održavati čistim. U sobama obično boravi od 2 do 7 hadžija. Time je održavanje čistoće otežano, ali i dalje jako važno. Otpatke treba uklanjati, lične stvari uredno slagati a sobe redovno provjetravati. Rasladne uređaje uključivati samo dok se ne boravi u sobama.

Higijena vode

Od momenta napuštanja Bosne piti samo flaširanu vodu. U slučaju potrebe i nedostatka flaširane, vodu treba prokuhati pola sahata prije pijenja. Izuzetak spomenutom je Zemzem, koji se može piti bez ikakve bojazni i u željenim količinama.

Higijena ishrane

 1. U putu jesti svježe spremljenu hranu.
 2. Kupljeno povrće i voće dobro oprati prije konzumiranja.
 3. Obavezno jednom dnevno uzimati toplu supu, što će omogućiti unos soli i regulisati probavu, te varivo.

Nemojte štedjeti na hrani. Neadekvatna ishrana dovodi do slabljena organizma i njegovih odbrambenih sposobnosti, što povećava podložnost bolestima i dovodi u pitanje mogućnost obavljanja obreda hadža.

Oboljenja i povrede

Umor i klimatski faktori mogu ugroziti zdravlje tokom puta. Fizički napori vezani za životnu dob, dug put, gužve i zahtjevi obreda, zatim psihički faktori, kao što je briga, mogu dovesti do slabljenja prirodnih odbrambenih snaga organizma i narušavanja zdravlja. Navodimo najćešće zdravstvene probleme sa kojima se hadžije susreću:

 1. Žuljevi 
  Žulj predstavlja zadebljanje površnog, rožastog sloja kože i javlja se na mjestima izloženim trenju i pritisku. Najčešći su na stopalima.

Uzrok: Žuljevi nastaju usljed nošenja neudobne obuće. Žuljevi najčešće nastaju kada su cipele preuske ili nisu razgažene. Loše obučene ili prevelike čarape te znojenje nogu ubrzavaju stvaranje žuljeva.

Simptomi: Kada se osjeti žuljanje cipele, dio stopala je već blago otečen i crven, pecka ili žari. Ako se trenje nastavi, dolazi do odizanja gornjih slojeva kože i formiranja plika ispunjenog limfom – bezbojnom tečnošću. Plik, prije ili kasnije u zavisnosti od veličine i debljine raslojene kože – epiderme, prsne i isprazni se tečni sadržaj. Ako je rasprsnuti plik i dalje pod pritiskom neudobne obuće, dolazi do oštećenja dubljih slojeva kože te stvaranja rane koja krvari, boli i peče, i koja je jako prijemčiva za infekciju.

Sprečavanje: – Osnovno je obući udobnu obuću. Dakle sa sobom ponijeti razgažene cipele i papuče, a nikako nove. Prije oblačenja cipela paziti da koža na stopalima nije suha, jer to pojačava trenje i dovodi do  stvaranja žuljeva. Poželjno bi bilo kožu stopala namazati vazelinom prije svakog izlaska. Oblačiti čarape u cipelama i papučama. To jedino nije moguće u ihramima. Čarape trebaju biti isključivo pamučne. Ukoliko dobijate žuljeve uvek na istom mestu, možete preventivno staviti flaster na to mesto Dijabetičari moraju stalno proveravati da li imaju žuljeve, jer je kod njih, zbog bolesti, koža više suha, cirkulacija je oslabljena i u mnogim slučajevima, zbog oštećenja živaca, dolazi do nestajanja osećaja bola u nogama. Dijabetičari su posebno izloženi riziku od mogućih ozbiljnih komplikacija. 

Liječenje:
Za svaki žulj javiti se ljekaru i strogo se pridržavati uputa. Inficirani žuljevi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Zatvoreni žulj nikada ne treba samovoljno probijati, jer bakterije ili virusi mogu ući u ranu i inficirati je.

Ukoliko je rana već otvorena, mora se očistiti, dezinfikovati i sterilno previti uz upotrebu antibiotika.

 1. Prehlade –

  Uzrok: raličite vrste virusa. Pogodnost širenja prehlade nastaje zbog bliskog kontakta među ljudima (smještaj, gužve pri obredima) te pada odbrambenih snaga organizma.


Kako spriječiti?

– Spavaone redovno provjetravati i držati čistim

– Kad god je moguće priuštiti sebi odmor. U slobodno vrijeme organizam ne iscrpljivati dugotrajnim hodanjem i nejelom. Priuštiti mu što više odmora, te adekvatnu ishranu, koja podrazumjeva dovoljno voća i povrća, izbjegavati ledene napitke.

Simptomi: boli, grebanje u grlu, kašalj, malaksalost, boli u kostima i mišićima, sa povišenom temperaturom ili bez nje, groznica…


Šta poduzeti:
uzimati velike količine voća bogatog C vitaminom – narandže, mandarine. Uzimati dovoljno tekućine i toplih napitaka.

Ako se javi groznica i temperatura, javiti se ljekaru. Uzeti aspirin protiv temperature i bola. Antibiotici nemaju nikakve koristi kod prehlade, njihova primjena je nepotrebna, čak i štetna.

 1. Sunčanica

  Uzrok: Sunčanica je ozbiljno oštećenje mozga i moždanih opni izazvano dejstvom infracrvenih sunčevih zraka na nezaštićenu glavu. Kako spriječiti? Ne boraviti na suncu u periodu od podneva do ikindije, kada su sunčevi zraci najintenzivniji.

Simptomi: uzbuđenost, nesvjestica i povišena temperature. Ubrzani su disanje i otkucaji srca. Lice je crveno i zažareno. Može se javiti i krvarenje iz nosa. Rijetko sunčanica počinje naglo, sa gubitkom svijesti.


Šta poduzeti?: smjestiti unesrećenoga u hladovinu, postaviti ga u ležeći položiaj sa lagahno podignutim uzglavljem. Raskomotiti odjeću. Polijevati ga hladnom vodom, po mogučnosti staviti kese sa ledom na glavu. Ako je pri svijesti, davati mu hladne napitke. Hitno osigurati ljekarsku pomoć.

 1. Toplotni udar

Uzrok: poremećaj termoregulacije u organizmu. Nastaje nagomilavanjem toplote u organizmu. U situaciji kada je vrućina i sparina, zrak je prezasićen vodenom parom, otežano je znojenje koje prirodno “rashlađuje” organizam.

Sintetička odjeća koja potparava i izloženost tjelesnim naporima pogoduju nastanku toplotnog udara.

Kako spriječiti? Obući adekvatnu odjeću od prirodnih tkanina. Izbjegavati pretjerane napore.
Simptomi: zamor, slabost i žeđ. Potom slijedi tamnocrvena boja lica, sjajne oči, treperenje očima, ubrzano disanje i rad srca sa slabim pulsom, osjećaj malaksalosti, povećanje tjelesne temperature do 42° C.

Šta poduzeti?: Hitno rashladiti organizam. Smjestiti unesrećenog u hladovinu u ležećem položaju sa podignutim uzglavljem. Raskomotiti odjeću i polijevati ga hladnom vodom. Davati mu hladne napitke ako je pri svijesti. Pored rashlađivanja, unesrećenog treba i masirati. Masažom se postiže ubrzanje cirkulacije krvi na periferiji, a time i brže odvođenje toplote iz centralnih dijelova tijela.

 1. Gubitak soli

Uzrok: pretjerano znojenje

Simptomi:  slabost, iscrpljenost, malaksalost, osjećaj jeze.

Šta poduzeti ?: uzeti kašičicu soli razmućenu u čaši vode.

Kako spriječiti ?  Izbjegavati napore pri toplom vremenu, adekvatno se obući. Redovno uzimati dobro posoljenu hranu.

 1. Stomačne tegobe

Zadnjih godina je zabilježena učestalija pojava stomačnih tegoba kod naših hadžija. Razlog tome je topliji period u kom se obavlja obred hadža. U slučaju pojave učestalih stolica (preko 5 na dan) ili vodenastog proljeva, nagona na povraćanje i mučnine, odmah se javiti ljekaru.

Uzrok: Stomačne tegobe nastaju zbog infekcije bakterijama i virusima. Unose se hranom ili vodom, zbog nepridržavanja higijenskih mjera. Od vrste uzročnika ovisi intenzitet stomačnih tegoba te boja i izgled stolice.

Kako spriječiti? Budući da hadžije prelaze u drugu klimatsku zonu, povećana je izloženost lokalnim bakterijama i virusima. Stoga je neophodno pridržavati se higijenskih normi:

– obavezno redovno pranje ruku prije jela;

– pripremljena hrana ne smije da stoji van frižidera duže od 6-8 h, zbog visokih temperature koje su pogodne za razvoj bakterija;

– vodu piti samo flaširanu ili Zemzem;

– kupljeno voće i povrće dobro oprati prije jela;

– preventivno se može uzimati probiotik (Prolife tbl jedna ujutro)


Simptomi:
Sve stomačne bolesti se manifestiraju sličnim tegobama koje se mogu javiti skupa ili pojedinačno, ovisno o vrsti i količini mikroorganizama unesenih zagađenom hranom. Mogu proći sa blagim, težim i teškim simptomima. Najčešće su lakši oblici bolesti, koji brzo prođu uz pravilnu ishranu i čaj.

Tegobe mogu biti različitog intenziteta. Javljaju se mučnina, povraćanje, grčevi i bolovi u trbuhu i proliv. Rijetko se javljaju teži i teški oblici. Praćeni su visokom temperaturom, groznicom – treskavicom, profuznim povraćanjem te velikim brojem žitkih stolica (preko 20), sa pojavom sluzi i krvi u stolici te jakim bolovima u području izlaznog dijela debelog crijeva. Zbog gubitka tekućine povraćanjem i prolivom javlja se malaksalost, a može se javiti i smušenost, grčevi u nogama, preznojavanje te pospanost. Zbog navedenog dolazi do pada krvnog pritiska, smanjenja ili čak prestanka mokrenja, što ima za posljedicu oštećenje bubrega. Ovakvo oštećenje bubrega najčešće je izazvano salmonelom a vrlo rijetko trovanjem hranom putem drugih bakterija.

Šta poduzeti?

Lakši oblik: Bez obzira na uzročnika, lakši oblici bolesti prođu sa malo mučnine, sa 1-3 rijetke stolice u toku dana. U slučaju učestalih stolica, neophodno je uvesti čajnu dijetu uz supu i dvopek ili petit keks. Izbjegavati voće i povrće. Na navedeno se stomačne tegobe same povlače nakon par dana. Lijepo je uza se imati čaj od mente (nane) ili kamilice koji dobro djeluje u ovakvim prilikama.

Teži oblik: Kod povraćanja i pojave većeg broja stolica treba se odmah javiti ljekaru, kako bi se odredila terapija i dijeta.

– Nadoknada izgubljene tekućine i soli se postiže dodavanjem vode ili čaja (kojem je dodato malo soli), polahko na usta, po kašiku ili gutljaj, svakih par minuta. Nipošto ne davati cijelu šolju odjednom, jer će to provocirati povraćanje. Time se izbjegava pad krvnog pritiska, smušenost i pospanost.

– Pored nadoknađivanja tekućine i soli važna je dijetalna prehrana koja se daje u 8 do10 malih obroka. Ishrana je, pored čaja i supe, bazirana na kuhanoj riži, krompiru i mrkvi te na tjestenini i mladom siru, sve bez masnoća. Kod težih oblika bolesti, ako pacijent povraća, daju se infuzije, uz nadoknađivanje tekućine na usta. – Primjenjuju se tzv “crijevni eubiotici”, kao što je Linex, Prolyfe, Bactisubtil i hemoterapeutici sa lokalnim djelovanjem, kao što je enterofuril.

 1. Psihičke tegobe

Znamo da hadž zahtijeva posebne psihičke, fizičke i materijalne pripreme. Za mnoge hadžije to je prvo odvajanje od porodice, prvo putovanje avionom i odlazak van zemlje, što u nekim slučajevima može biti stresogeno, te su moguće i popratne reakcije. U tim prvim sahatima može se javiti:

 1. Akutna reakcija na stres:

Manifestuje se strahom, pojačanom napetošću, promjenom raspoloženja, najčešće u smislu neraspoloženja, nesigurnosti. Reakcija obično traje do nekoliko sahata, rjeđe dana. Razgovor usmjeriti na vrijednosti i veličinu predstojećeg putovanja:

Poremećaj prilagođavanja

Manifestuje se pretjeranom zabrinutošću, neraspoloženjem, strahom od prestojećeg putovanja, osjećajem nesposobnosti da se obavi hadž.

Tretman: u oba navedena slučaja, najčešće je dovoljno da razgovaramo sa hadžijom, da ga ohrabrimo tako što skrenemo razgovor na vrijednosti i veličinu predstojećeg putovanja.

Tokom početnog perioda putovanja, potrebno je pratiti stanje u svojoj grupi. Tamo gdje primijetimo burniju reakciju treba odmah reagovati.

Najjednostavnije vježbe koje može svaki hadžija uraditi u toku vožnje je stezanje i opuštanje pojedine grupe mišića, vježbe za vratnu kičmu. Na ovaj način će se izbjeći moguće prve krizne reakcije kod posebno osjetljivih osoba.

Ukoliko primijetimo da je neko od hadžija i narednih sahata pretjerano zabrinut, neraspoložen, treba se obratiti ljekaru.

U naredna 2-3 dana, zbog poremećaja ritma spavanja, mogu se registrovati hadžije kod kojih može doći do većih poremećaja. Razgovor te biljni preparati (čaj od kamilice, valerijane, matičnjaka) mogu biti od koristi.

 1. Pojedinačne psihotične dekompenzacije.

Manifestuju se: nemirom, sumanutošću, nerealnim idejama, halucinacijama, nekada agresivnošću prema sebi ili okolini.

Tretman: odmah se obratiti ljekaru koji treba hitno intervenisati

Od poremećaja koji se javljaju tokom boravka u Medini, Mekki i pri povratku ističemo:

 1. Depresivna stanja različitog stepena, koja uglavnom dobro reaguju na ordiniranu terapiju, uz potrebnu brigu i angažovanje vodiča, ljekara i drugih hadžija.
 2. Konfuzna stanja mogu se javiti kod starijih osoba zbog fizičke iscrpljenosti ili neredovne ishrane. Ona mogu biti i u sklopu nekog organskog oboljenja zbog čega je neophodna stalna saradnja ljekara.
 3. Neurastenični sindrom je specifična pojava pri povratku i neposredno pred povratak.
  Manifestuje se – osjećanjem tjelesne slabosti, iscrpljenosti, sa bolovima u mišićima ili bez njih, glavoboljama, nesvjesticama.

Na psihičkom planu se javlja napetost, razdražljivost, lahko zapadanje u konfliktne reakcije, nestrpljenje.

Tretman: Neophodno je u toku samog povratka uložiti dodatni napor u odvraćanju pažnje na druge sadržaje, kroz poticanje na razgovor, učenje, predavanja od strane vodiča te brigu ljekara.

 1. dio – ORGANIZACIJA

Ured za hadž Rijaseta IZ-e BiH svake godine poboljšava uvjete i organizaciju hadža. Analizom povreda i oboljenja, utroška lijekova i rada medicinskog tima u pratnji hadžija određen je asortiman i količina potrebnih lijekova i sanitetskog materijala, standardiziran rad ambulanti u kojima radi multidisciplinarna ljekarska ekipa.

Ambulanta se formira u svim hotelima gdje hadžije borave i radi neprekidno 24 h. Najnužnija oprema ambulante je: sto sa dvije stolice, dva kreveta, prostor za skladištenje lijekova i frižider. Neophodan je i mokri čvor.

Ljekarska ekipa je kadrovski osposobljena za rješavanje svih novonastalih poremećaja zdravstvenog stanja putnika na hadž. Obično ima internistu i hirurga te ljekare drugih specijalnosti koji pružaju opću medicinsku pomoć u proširenom obimu, ali i neke vidove specijalističke pomoći. Time se postiže optimalna medicinska skrb u uvjetima putovanja na hadž.

(dr. Merim Omerhodžić)