Putovanje na hadž zahtijeva od čovjeka izuzetan fizički i psihički napor. Stoga je ovu činjenicu potrebno imati na umu pri samoj odluci da se krene na hadž kako bi se adekvatno pripremili za te napore, ali i procijenili zdravstveno stanje budućeg putnika na hadž.


SAVJETI PRIJE POLASKA NA PUTOVANJE

Svako putovanje mijenja uslove okoline na koje smo navikli, te je zato povezano s određenim zdravstvenim rizicima. Prije polaska na putovanje obavezno posjetite svoga ljekara i stomatologa. Pored ostalog tom prilikom uraditi osnovne nalaze krvi i mokraće, EKG, internistički i neurološki pregled. Ponijeti ljekarske nalaze i svoje lijekove ukoliko imate neku redovnu terapiju. Svjesni pomenutog fizičkog i psihičkog napora, koji potencijalno može dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja, savjetujemo kod apotekara nabaviti sredstva za jačanje imuniteta, lijekove protiv prehlade, bolova i nekoliko flastera. Ponijeti vlažne maramice i vrećice za povraćanje, te adekvatnu odjeću i obuću. Posebno se insistira na udobnim, po mogućnosti već korištenim papučama (izbjegavati nošenje nove obuće), jer svakog hadžiju u toku boravka u svetim mjestima i obavljanju obreda, čeka nekoliko desetina kilometara pješačenja u toplom području.

SAVJETI U TOKU PUTOVANJA

Većina zaraznih oboljenja od kojih prijeti opasnost tokom putovanja prenosi se kapljičnim putem ili prljavim rukama. Stoga je neophodno voditi maksimalnu brigu o ličnoj higijeni tokom putovanja što podrazumijeva:
– prati redovno ruke sapunom, po mogućnosti tečnim, posebno prije jela
– paziti na čistoću hrane i vode, voditi računa o higijeni odlaska u toalet, te o higijeni smještaja
– održavati čistim prostor u kome se boravi (hotelske sobe, šatori)
– kada uslovi ne dozvoljavaju upotrebu vode, koristiti vlažne maramice za higijenu ruku i prostora za jelo
– tokom boravka piti dovoljno tečnosti i to vode, čaja, prirodnog voćnog soka npr. limunadu, a izbjegavati gazirane sokove i sokove sa ledom
– od momenta napuštanja kuće piti samo flaširanu vodu (ne odnosi se na zem-zem), a u slučaju nedostatka flaširane, vodu treba prokuhati pola sahata prije pijenja
– svu hranu koja je kvarljiva držati najduže 24 sahata od polaska. Nakon toga, preostala hrana se ne smije jesti. Kupljeno povrće i voće dobro oprati prije konzumiranja.
– obavezno jednom dnevno uzimati toplu supu, što će omogućiti unos soli i regulisati probavu, a neposredno pred putovanje jesti laganu, lako svarljivu hranu i ne prejedati se. – ne pušite cigarete, jer će te time zasigurno pogoršati svoje zdravstveno stanje
– što češće nositi masku preko lica, posebno u momentima velikh gužvi, jer time sprečavate prodor mikroorganizama kapljičnim putem u vaš organizam, a u slučaju da ste vi sami izvor zaraze, ostali će biti zaštićeni
– uz umor koji je vezan za fizički napor, dug put, gužve i brigu oko obreda, i nedovoljno spavanje može dovesti do slabljenja prirodnih odbrambenih snaga organizma i narušavanja zdravlja. Stoga je takođe neophodno voditi računa da se dovoljno spava i da se bespotrebno ne umaramo, već da snagu čuvamo za obrede, zbog kojih smo u stvari i krenuli na tako daleki put.
– prostorije u kojima se spava treba da su provjetrene, prirodnim putem ili klima uređajem, ali se ne preporučuje tokom spavanja držati klima uređaj uključenim.
– zaštitite se od sunca: izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu pogotovo između 11 i 15 h, a odjeća dugih rukava štiti bolje nego i najbolji suncobran.
– obavezno se javiti nadležnom ljekaru ako: dobijete temperaturu, glavobolju, proliv, kašalj, zaduhu, lupanje srca, primjetite pojavu krvi u mokraći ili stolici, ili bilo koju drugu promjenu zdravstvenog stanja

SAVJETI NAKON POVRATKA SA PUTOVANJA

Po povratku sa putovanja, u prvoj sedmici priuštiti sebi dovoljno odmora, sna i kvalitetne ishrane. Ako se javi iznenadni bol u grudima, slabo mokrenje, kašalj i temperatura koji traju više od tri dana ili bilo koje drugo pogoršanje zdravstvenog stanja, obavezno se javiti svome porodičnom ljekaru.

Savjetuje: dr. Adem Zalihić