Prostor za sponzore

Vijesti

22 jul 2024

Član 25 Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta regulira djelatnosti Ureda za hadž i umru na sljedeći način:

Ured za hadž i umru obavlja stručne poslove Rijaseta koji se odnose na: javno tumačenje značaja hadža i promoviranje obavljanja hadža; izradu: strategije, planova, programa i izvještaja; određivanje dužine putovanja na hadž i vrijeme odlaska i povratka, utvrđivanje broja hadžija za svaku godinu, prikupljanje prijava; ugovaranje prijevoza, smještaja i drugih tehničkih pitanja, u vezi s putovanjem; vjerske sadržaje u toku putovanja i boravka na hadžu, te osiguranje stručne pomoći; obuku za izvršenje hadža; predlaganje cijena; saradnju s vjerskim i državnim institucijama u vezi s obavljanjem hadža, u zemlji i inozemstvu; odabir poslovnih partnera za tehničku realizaciju hadža i saradnja s njima; obavljanje i drugih poslova iz svoje nadležnosti.

Ured organizira, odnosno koordinira aktivnosti Zajednice u vezi s organiziranjem umre za pripadnike i članove Islamske zajednice i druge zainteresirane. Posebnim aktom, koji donosi Rijaset, određuju se poslovi, nadležnosti i aktivnosti u vezi s organiziranjem i obavljanjem hadža i umre.

Ured je odgovoran za svoj rad Upravi za vanjske poslove i dijasporu, odnosno Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Rukovodilac Ureda za hadž i umru je Dževad-ef. Hadžić.

Hadž i umra na adresi www.hadziumra.ba je zvanična internetska prezentacija rada Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Portal Hadž i umra  ima za cilj ponuditi sve informacije u vezi s hadžom i umrom te organizacijom ovih obreda za vjernike iz BiH. Pored informacija i aktuelnih obavijesti o institucionalnoj organizaciji hadža i umre, edukativnog sadržaja u vezi s ovim obredima, javnost će se u danima hadža svakodnevno informirati o boravku bh. hadžija u Saudijskoj Arabiji uz foto i video-izvještaje u HD rezoluciji. Ured za hadž i umru stavlja na raspolaganje svim medijima besplatno korištenje sadržaja s pomenute adrese.Aktivnosti Ureda za hadž i umru mogu se pratiti  i putem You Tube kanala, Twittera, Instagrama i Facebook stranice pod nazivom Hadž i umra BiH.

© Ured za hadž i umru
×