Pitanje:

Esselamu alejkum!

Prilikom obavljanja umre može li džamija hazreti Aiše biti mikat za one koji su obavili umru dan dva prije. Ovo rade mnogi mu`temiri iz Bosne kada odu na umru?

Odgovor:

Obavljanje obreda umre više puta tokom boravka u Mekki nije postupak koji je radio Allahov Poslanik, jer je on za svako obavljanje obreda umre organizovao odvojeno putovanje. Međutim, većina učenjaka smatra da osobe koje u Mekku dolaze iz dalekih zemalja tokom svog boravka u Mekki mogu obaviti dodatnu umru. Oni svoje mišljenje temelje na postupku Aiše, r.a, kojoj je Allahov Poslanik, a.s., dozvolio da obavi umru, nakon obavljanja hadža, a prije povratka u Medinu.

Onaj ko želi tada obaviti umru treba izaći na mikat za stanovnike Mekke tj. mjesto odakle stanovnici Mekke nijete umru i tu zanijetiti umru, te obući ihrame, odnosno ući u stanje ihrama  preuzimajući ihramske zabrane. Danas je to najčešće području koje se zove Et-Ten'im. U tom mjestu se nalazi tzv. Aišina džamija, jer je to mjesto odakle je Aiša,  r.a., zanijetila umru kada ju je obavljala.

S obzirom na to da je Aišin postupak bio izuzetak iz općeg pravila, smatramo da oni koji se odluče za dodatno obavljanje umre trebaju to činiti rijetko, samo u izuzetnim situacijama i oklonostima, kako izuzetak ne bi postao pravilo.