Zdravstveno stanje bosanskohercegovačkih hadžija je veoma dobro i put teče prema planu, izjavio je za Agenciju MINA šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić.

Bosanskohercegovačke hadžije već peti dan borave u Meki, a prema njegovim riječima, za sada nisu imali velikih problema.

S obzirom na to da se približava Dan Arefata rukovodstvo Ureda za hadž i umru intenziviralo je aktivnosti i pripreme kako bi sve proteklo sa što manje poteškoća.

„Mi ovih dana održavamo intenzivne sastanke sa Ministarstvom hadža i drugim nadležnim institucijama Saudijske Arabije, kako bismo utvrdili tačan broj šatora u kojima će biti smještene hadžije iz Bosne i Hercegovine na Arefatu i na Mini. Imamo određeni broj hadžija koji su se prijavili za boravak na Mini sve tri dana. Oko toga smo trenutno okupirani i obavljamo završne pripreme“, kazao je Hadžić. 

Hadžije se trenutno odmaraju i pripremaju za obavljanje hadža, te su za njih organizirane aktivnosti unutar hotela.

„Uspostavili smo džemat i naši vodiči svakodnevno obavljaju namaze sa hadžijama. Vodiči, također, imaju obavezu poslije svakog jacija-namaza održati predavanje. Na tim predavanjima, osim što obrađujemo aktuelne teme, informišemo hadžije o budućim aktivnostima tokom boravka u Mekki i obavljanja obreda“, pojasnio je šef Ureda za hadž i umru.

Hadžija Šemso Redžić-Mehić za ovogodišnju organizaciju hadža ima samo riječi hvale.

„Organizacija je na nivou. Prijevoz ne može biti bolji. Sve je dobro. Fino se slažemo. Svi smo došli sa jednim ciljem. Da nam Allah dragi ukabuli naš cilj“, naglasio je Šemso. 

Mirsad Ibrahimović, zahvaljujući njegovom direktoru Hajrudinu i cijeloj porodici Ahmetlić, koji su mu osigurali novčana sredstva, ove godine obavlja petu islamsku dužnost. On je, također, zadovoljan ovogodišnjom organizacijom.

„Što se tiče organizacije, nemam šta da prigovorim. Stvarno su odradili dobro posao, od samog dolaska iz Tuzle u Sarajevo, pa potom na aerodrom. Sam dolazak u Medinu i ovdje u Mekku je odličan i nema se šta reći. Da Allah, dž.š., nagradi sve koji učestvuju u organizaciji ovogodišnjeg hadža“, istakao je Mirsad.