Početkom novembra u zavisnosti od epidemiološke situacije građani Bosne i Hercegovine bi mogli ponovo putovati na umru.

Naime, Vlasti Saudijske Arabije su najavile postepeno ukidanje zabrane hodočašća umre koja je uvedena prije pola godine zbog pandemije COVID-19.

Harem u Meki će od 4. oktobra moći posjećivati državljani Saudijske Arabije i stranci nastanjeni u toj zemlji i to u 30 posto kapaciteta kompleksa, odnosno oko 6.000 posjetilaca dnevno.

Od 18. oktobra bit će dozvoljeno da 15.000 ljudi dnevno posjećuje i Poslanikovu džamiju u Medini. I to odobrenje se odnosi na stanovnike Saudijske Arabije. Strancima će ulazak u Saudijsku Arabiju radi hodočašća umre bti dozvoljen početkom novembra.

Saudijske vlasti su navele da će u početku dozvolu za umru imati stranci iz zemalja koje nisu na listi rizičnih kada je u pitanju pandemija COVID-19.

Sadžid efendija Ramić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ističe da je Saudijska Arabija krenula sa trećom fazom popuštanja mjera, ukidanja zabrana obavljanja umre.

– Ponovo će biti dozvoljeno obavljanje umre uz procjenu njihovog ministarstva zdravlja kojim će zemljama u datom momentu biti dato dopuštenje u skladu sa epidemiološkom situacijom. Mi pratimo ta dešavanja, a sa druge strane pratimo i epidemiološku situaciju u BiH jer to direktno utječe na dobijanje dozvole za odlazak na umru. Mi interno planiramo organizaciju putovanja, ali sve zavisi od situacije – kaže Ramić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju i promjene do kojih je došlo zbog pandemije koronavirusa, ni putovanje na umru i obavljanje obreda sigurno više neće biti isto.

– Prema informacijama, i zvaničnim i nezvaničnim, koje imamo iz Saudijske Arabije, bit će uspostavljen sistem gdje će se putem aplikacije prijavljivati svi oni koji žele da obave neki od obreda, neki od ibadeta, da li namaz ili obilazak harema, putem te aplikacije će se morati praktično rezervisati termin, tačno vrijeme, kako bi se dobila odgovarajuća dozvola bez koje se neće moći ući uopće u harem u Meki ili harem u Medini – pojašnjava Ramić.

Ističe da će cijena zavisiti od tržišta i da je o tome još rano govoriti.

– Bit će dosta drugačije nego ranijih godina. Nadamo se da će se pojavom vakcina ili prestankom pandemije stvari početi vraćati na staro – kaže efendija Ramić.