Ove godine hadž u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini hadž je obavilo 996 hadžija i hadžinica i svi se oni vraćaju kućama sa puno lijepih utisaka iz Medine i Mekke, posebno zadovoljni ovogodišnjom organizacijom.

Penzioner Šefik Rahmanović iz Banovića je prvi put na hadžu i došao je sa svojom hanumom. Kaže da mu je teško riječima opisati svoje osjećaje.

– Hadž treba samo doživjeti. U hadžu su sve ljepote ovozemaljske. Svakom bih poželio da osjeti ovaj ovozemaljski raj. Uživao sam u hadžu zajedno sa svojom hanumom. Sve sam obavio, a uspio sam obaviti i umru za moje roditelje. I hanuma je obavila za svoje – ističe Šefik. 

ŠEFIK RAHMANOVIĆ.jpg - Hadžije sretne i zadovoljne odlaze iz Mekke
Šefik Rahmanović

Zadovoljan je ovogodišnjom organizacijom umre i hadža i za rukovodstvo Ureda za hadž i umru ima samo riječi hvale.

– Ova organizacija je bila na visokom nivou, stvarno na visokom nivou. Ja im odajem svako priznanje. Nismo ama baš nikakvih problema imali. Mislim da svaki hadžija ima ovakvo mišljenje – kaže Šefik. 

Enes Šistek iz Ključa, koji je u sastavu Banjalučkog muftijstva, profesor je u Mješovitoj srednjoj školi “Profesor Omer Filipović” i prvi put je na hadžu.

– Kada bih u jednoj rečenici sublimirao utiske sa hadža, mogao bih kazati da ovaj period života ne mogu stavljati u istu ravan sa bilo čime drugim. Narodski rečeno, ovdje vrijede druga pravila. Allah Dragi je obdario ovo mjesto mubareć nafakom i ovdje sve drugačije izgleda. Ovdje, ono što je nemoguće u normalnom životu, izgleda moguće. I sam sam svjedok takvih dešavanja – kaže Enes.

ENES ŠISTEK.jpg - Hadžije sretne i zadovoljne odlaze iz Mekke
Enes Šistek

Priča da oni koji ga poznaju, znaju da ima zdravstvenih problema.

 – Međutim, ovdje sam Allahovom voljom izdržao sve. I ne samo ja, mnogi koji su došli ovdje izdržali su sve, neću reći poteškoće, nego blagodati koje su nam pružene, jer to je jedan tempo koji treba izdržati. Hvala Allahu, svi smo izdržali. Nadamo se da će kod Allah biti kabul – umoljivo će Enes.

I on je zadovoljan ovogodišnjom organizacijom hadža i umre. 

– Islamska zajednica i Ured za hadž i umru su, mogu sa sigurnošću kazati, dali veliki napor od sebe da ovo bude uspješan hadž i ovo će, ako Bog da, do kraja biti uspješno – naglašava Enes.

Zehra Džinović dolazi iz Sarajevskog muftijstva i hadž joj je poklon od muža za 45. godišnjicu braka.

– Jedno jutro kad smo se probudili bilo nam je 45 godina braka i muž je rekao: ‘Ženo, idemo ove godine na hadž’. Ja sam bila iznenađena. Te godine nismo mogli doći na hadž, jer je bila korona. Ove godine muž nije mogao doći na hadž zbog godina, tako da sam mislila da neću ni ja. On je rekao da idem, jer je to poklon koji mi je obećao – sa suzama u očima govori Zehra.

ZEHRA DŽINOVIĆ.jpg - Hadžije sretne i zadovoljne odlaze iz Mekke
Zehra Džinović

Deset dana prije poslaska na hadž toliko se razboljela da nije mogla ustati iz kreveta.

– Ali, Milostivi Allah je dao da ozdravim i, naposljetku, obavim sve obrede hadža. I ovdje sam imala iskušenja. Naime, imala sam velike žuljeve na nogama koji su morali biti odstranjeni hirurški, ali sam opet, u ime Allaha, obavila četiri umre sa ranama i zavojima na nogama. Kada sam otišla doktoru, nije mogao vjerovati. Ružio me zbog toga. Allah je dao pa se sve lijepo završilo. Gospodaru svome se ne mogu nazahvaljivati kada bih dan i noć padala na sedždu – ističe Zehra. 

Prema njenim riječima, organizacija umre i hadža je bila odlična. 

– Sve je bilo uredu. Nemam nikakvih primjedbi. Svi su vodili računa o nama. U sobi sam imala jako fino društvo. Svi su me prihvatili kao majku. Elhamdulillah, na svemu sam zahvalna – kaže ona.

Mehdin Hasanović iz Tuzlanskog muftijstva, rođen je u općini Sapna, Mjesna zajednica Vitinica. Odluku za odlazak na hadž Mehdin je donio nakon jednog sna.

MEHDIN HASANOVIĆ.jpg - Hadžije sretne i zadovoljne odlaze iz Mekke
Mehdin Hasanović

„Odlučio sam da dođem na hadž jer sam prije nekoliko godina usnio Poslanika a.s. Sanjao sam da sam klanjao sam u Poslanikovoj džamiji i Poslanik mi je prišao i pozvao me da obiđem njegovu džamiju. Kad sam rekao djeci da sam sanjao Poslanika i da želim obaviti hadž, djeca su mi odmah skupila pare da bih ispunio petu islamsku dužnost“, sa suzama u očima govori Mehdin. 

Kada je došao u Medinu, imao je osjećaj da je već bio u gradu Božijeg poslanika s.a.v.s.

„Ove godine kada sam došao u Poslanikovu džamiju sve mi je bilo poznato. Znao sam gdje se šta nalazi u džamiji, gdje je Poslanikov a.s. mezar i sve ostalo“, ponosno ističe Mehdin, dodajući kako je, što se tiče organizacije ovogodišnjeg hadža, bilo sve na vrlo visokom nivou.

Azra Malagić iz Bratunca je, također, prvi put na hadžu. Imala je nijet da ode na hadž još prije korone i jedva je čekala da ga obavi, jer joj je to bila životna želja. S obzirom na to da je penzionerka i da živi sama, bilo je nemoguće zamisliti da može sebi priuštiti odlazak na hadž. 

AZRA MALAGIĆ.jpg - Hadžije sretne i zadovoljne odlaze iz Mekke
Azra Malagić

„Ali, eto, i to sam uz pomoć moje djece uspjela, hvala Allahu dž.š.. Da im Allah ukabuli i u dobra djela upiše“, zahvalno će Azra.

Kaže da čovjeka ništa ne može pokolebati na tom putu ako ima iskren nijet.

„Preporučila bih svima da pokušaju, Allah da odnekud. Neko možda misli ne mogu, to je velika suma itd. Samo treba odlučiti i Allah pomaže u svemu. Nisam ni ja bila dobra sa zdravljem. Noge su me boljele. Ali, Allah da takvu snagu da te nešto jednostavno nosi. Uspjela sam obaviti pored svoje, još tri umre. Večeras, ako Bog da, imamo oproštajni tavaf i to je to“, kaže Azra.

Za organizaciju hadža i ona ima samo riječi hvale.

„Organizacija u hotelu, organizacija u avionu, sve je bilo vrhunsko. Zahvaljujem svima i da ih Allah nagradi za uslugu i sve što su nama hadžijama pružili“, zaključuje Azra.