Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijjet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u

obavljanju namaza, učenju Kur'ana, upućivanju dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN SARAJEVO – DŽIDDA

Okupljanje mu’temira na Sarajevskom aerodromu 3 sahata prije leta. Let za Džiddu, broj XY620 je u 21:20 h.

2. DAN DŽIDDA – MEDINA

Očekivano vrijeme dolaska u Džiddu je u 03:00 h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi ukrcavanje u autobuse i putovanje prema Medini, koje traje oko sedam sati. Posjeta Bedru, mjestu gdje se održala najvažnija bitka u historiji islama. Dolazak i smještaj u hotel. Okupljanje ispred Harema radi upoznavanja sa Džamijom Allahovog Poslanika, a.s., i okolinom.

3. DAN MEDINA

Sabah namaz i doručak. Džuma namaz u Haremu te shodno raspoloživim terminima, u toku dana je planiran zijaret – posjeta mezaru i selam Muhammedu, alejhi selam, i posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju.

4. DAN MEDINA

Sabah namaz i doručak. Nakon doručka, u 08:00 h slijedi posjeta/zijaret mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

5. DAN MEDINA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

6. DAN MEDINA – MEKKA

Sabah namaz, doručak, pripreme za polazak u Mekku. Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00 h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na Mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza i nijjeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku u večernjim satima, smještaj i večera u hotelu.

Zajedničko obavljanje umre.

7. DAN MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

8. DAN MEKKA

Sabah namaz, , doručak i individualni ibadeti.

9. DAN MEKKA

Sabah namaz, doručak, posjeta Džebelu-s-Sewr, Arefatu, Muzdelifi, Mini i Džebelu-n- Nur. Povratak u Mekku. Individualni ibadeti.

10. DAN MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Pripreme za povratak u domovinu.

11. DAN MEKKA – DŽEDDA – SARAJEVO

Napuštanje soba i ukrcavanje u autobuse oko 11:00 h i putovanje prema aerodromu u Džiddi (traje oko 2 sata). Dolazak na aerodrom oko 13:00, pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let XY619 u 16:45 h za Sarajevo. Očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je 20:30 h po lokalnom vremenu.

Šerijatski vodič: prof. dr. Esmir Halilović

CJENOVNIK

PROGRAMMEDINAMEKKACIJENA PO OSOBI uključujući sve troškovi i aerodromske takse
ECONOMICEmar Elite 4* (noćenje sa doručkom i večerom)Voco 5* (noćenje sa doručkom i večerom)Od 2.750,00 KM

Program putovanja uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Džidda – Sarajevo

* umransku vizu i aerodromske takse

* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Džidda – Medina – Mekka – Džidda

* smještaj u hotelu po izboru u četvorokrevetnim, trokrevetnim i dvokrevetnim sobama

* dva obroka

* organizacija putovanja sa stručnim vodičem

* zajedničko obavljanje umre

Potrebna dokumentacija:

Pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska.

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.

NAPOMENA:
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili nužno ne odgovara kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru!

Aviokompanija zadržava pravo promjene termina letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.

Avioprevoznik je Flynas.