– Hadžije su, hvala Bogu, dobro i zdravo, s tim da ima sporadičnih slučajeva viroznih oboljenja, što je i uobičajeno s obzirom na naglu promjenu klime, ali i razliku u temperaturama u zatvorenim prostorijama i vani – kazao je šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad-ef. Hadžić gostujući u jutarnjem programu Radija BIR, kojeg je vodila i uređivala novinarka Amina Kahriman.

Dodao je da je profesionalni ljekarski tim na raspolaganju hadžijama 24 sata dnevno i da oni uspijevaju u vrlo kratkom vremenskom roku riješiti ove zdravstvene probleme naših hadžija.

Prema njegovim riječima, sve dosadašnje planirane aktivnosti su provedene u skladu sa predviđenom dinamikom.

– Naravno da se u organizacionom dijelu svakodnevno susrećemo s problemima, ali smo ih za sada smo uspjeli riješiti veoma brzo i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Organizacija hadža je težak i zahtjevan posao. Svakodnevno na terenu imamo različite promjene i prilagođavanja postojećem stanju, a sve s ciljem što boljeg zbrinjavanja hadžija i olakšavanja njihovog boravka u svetim gradovima – kazao je Hadžić.

Šef Ureda za hadž i umru je dodao da se vodiči zajedno sa hadžijama trenutno pripremaju za obavljanje hadža.

– U petak je Dan Arefata. To je, svakako, jedan od najzahtjevnijih dijelova našeg hodočašća. Dok su bile u Medini, hadžije su imale poprilično relaksiran plan. Po dolasku u Mekku, on se malo intenzivirao, ali s Danom Arefata počinju glavni obredi i tokom tri dana oni će intenzivno trajati – pojasnio je Hadžić.

(Ernad Pandžić/Preporod.info)