Saudijska Arabija je odgodila ukidanje ograničenja putovanja za svoje državljane i početkom januara najavljeno potpuno otvaranje kopnenih, morskih i zračnih graničnih prelaza.

Otvaranje granica prema novoj odluci je određeno za jedan sat ujutro u ponedjeljak 17.05.2021., umjesto 31.03.2021., uz napomenu da će Ministarstvo zdravlja kontinuirano pratiti razvoj aktuelnog stanja pandemije.

– Nova odluka saudijskih institucija bi se mogla negativno reflektirati na organizaciju umre pa i hadža – rekao je za Preporod.info Sadžid Ramić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da će nastaviti pratiti odluke saudijskih institucija nadležnih za organizaciju hadža i umre, kao i dešavanja vezana za epidemiju Covid-19 na svjetskom nivou.

– Razlog za donošenje nove odluke o produženim ograničenjima je kašnjenje isporuka vakcina za Covid-19 – naveo je  službeni izvor u saudijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, prenosi SPA.

Odluka je donesena na osnovu saopćenja ministra zdravlja prema kojem proizvođači vakcina kasne s isporukom ugovorenih količina, te s obzirom da je neophodno osigurati visoku stopu grupnog imuniteta u Kraljevini prije nego što se dozvoli putovanje izvan Saudijske Arabije, a u svjetlu drugog talasa pandemije prisutnog u velikom broju zemalja, navodi isti izvor uz napomenu da je u interesu javnog zdravlja u Kraljevini da se održi niska stopa zaraze – prenosi državna novinska agencija SPA.

(Preporod.info)