Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je u jutarnjim satima stigla posljednja grupa bosanskohercegovačkih hadžija, koja se u domovinu vraća nakon obavljanja pete islamske dužnosti, hadža.

Iz Džede do Istanbula realizovano je ukupno pet letova, a i iz Istanbula u Sarajevo jedan let više. Svi letovi su bili u 24 sata, a dolaskom jutrošnjeg aviona okončan je dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Hafiz Maid-ef. Ibrahimović, jedan od vodiča, izjavio je da su hadžije obavile sve obrede na vrijeme i u skladu s propisima, te da su se u domovinu vratile sretne.

„Hadžije su bile prezadovoljne organizacijom. Vodiči su uradili svoj dio posla, zaista smo se trudili da damo sve od sebe i da hadžijama olakšamo koliko god je moguće. Emocije naših hadžija su velike, i molimo Dragog Boga da ponovo ugledamo Kabu“, kazao je hafiz Ibrahimović.

Hadžije koji su doputovale iz Saudijske Arabije dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

„Utisci se ne mogu opisati, to se mora doživjeti. Teško je pričati poslije svega što su naše oči gledale. Na putu nije bilo nikakvih problema“, izjavio je hadžija Enver Velić iz Konjević Polja. 

Hadžije su po dolasku iskazale zadovoljstvo i uputile riječi hvale za ovogodišnju organizaciju hadža.

 „Fascinantno je sve ovo što smo doživjeli. Prezadovoljan sam organizacijom, cijelim programom, bez primjedbi sam. Svi koji mogu neka se upute na hadž, predivan osjećaj“, kazao je hadžija Bakir Mašić iz Zenice.

​​​​​​​            Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ), obavilo 996 vjernika.