Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine Saudijske Arabije tokom jučerašnjeg dana objavilo je Odluku o privremenoj suspenziji ulaska u ovu zemlju za osobe koje nisu njeni državljani, diplomate, zdravstveni radnici i njihove porodice.

Suspenzija se odnosi na lica koja dolaze iz 20 u odluci pobrojanih država. Na listi zemalja koje su pod suspenzijom nije Bosna i Hercegovina.

Pozivajući se na izjavu objavljenu 13. januara ove godine u vezi sa zabranom putovanja u određeni broj zemalja zbog nesmanjenog širenja pandemije koronavirusa (COVID-19), a u skladu s preventivnim mjerama i mjerama predrostrožnosti koje preporučuju zdravstvene vlasti Kraljevine Saudijske Arabije i kao dio neumornih napora da drže pod kontrolom širenje COVID-19, kao i zbog važnosti održavanja stabilne epidemiološke situacije i javnog zdravlja u zemlji, Ministarstvo unutaršnjih poslova objavilo je da je provedena privremena obustava za ulazak za one koji nisu njeni građani, diplomate, zdravstvene radnike i njihove porodice, a koji dolaze iz, Republike Argentine, Savezne Republike Brazil, Egipta, Francuske, Njemačke, Indije i Indonezije, Irske, Italije, Japana, Libanona, Pakistana, aPortugal, Južnoafrička Republika, Švedske i Švicarske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjene Američke Države.

Privremena suspenzija uključuje i lica koja dolaze iz trećih zemalja ako su prošla kroz bilo koju od gore spomenutih zemalja tokom 14 dana prije zahtjeva za ulazak u Kraljevinu.

Iz Ministarstva se još navodi da će građani, diplomati, zdravstveni radnici i njihove porodice koji dolaze iz spomenutih zemalja, odnosno oni koji su prošli kroz bilo koju od tih zemalja tokom 14 dana prije povratka u Kraljevinu, moći ući u Kraljevinu uz poštivanje mjera predostrožnosti koje je donijelo saudijsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je istaklo da odluka o privremenoj obustavi stupa na snagu u srijedu, 3. februara u 21.00 sat.

(A.N./Preporod.info)