Sve bosanskohercegovačke hadžije su obavile umru tokom protekle noći i u ranim jutarnjim satima, potvrdili su za Agenciju MINA iz Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Sve bosanskohercegovačke hadžije su dobro i zdravo i predviđeni plan aktivnosti teče veoma dobro.

Naime, hadžije je po dolasku iz Medine u Meku svečano dočekalo hotelsko osoblje izvodeći prigodan kulturno-umjetnički program, dijeleći poklone i kolače.

Nakon dvosatnog odmora i večere, hadžije su krenule prema Ka'bi kako bi obavili prvi ovogodišnji obred – umru.

Dvogodišnja pauza zbog pandemije je učinila da se vjernička srca zažele Božije kuće i u haremu Bejtullaha je moguće vidjetu ozarena lica ljudi iz cijelog svijeta.

Bosanske hadžije su prvo obavile tavaf (obilazak oko Ka'be), nakon čega su klanjale dva rekata ispred Mekami Ibrahima, a potom su obavile Sa'j (brzi hod između Safe i Merve), proučile dovu i klanjale jacija-namaz, nakon čega su se vratile u hotel.

Hadžije će do početka obreda hadža imati slobodno vrijeme koje mogu koristiti za individualne ibadete, a organizatori ovogodišnjeg odlaska na hadž podstiču sve naše hadžije da sve namaze obavljaju u haremu Kabe, ukazujući na nagradu za namaze obavljene u najsvetijoj džamiji.

Hadžije su u Mekki smještene u hotelu koji se nalazi oko dva km od Harema Ka'be. Kako bi se hadžijama olakšao odlazak u Harem Kabe na dnevne namaze, obezbijeđeni su autobusi koje stalno prevoze naše hadžije od hotela do Harema Kabe i nazad.

Također, u prostorijama hotela postoje dva mesdžida u kojima se zajednički klanjaju namazi za hadžije koje nisu u mogućnosti da namaze klanjaju u Haremi šerifu.

(MINA)