Bosanskohercegovačke hadžije danas su stigle iz Medine u Mekku. Prema riječima odgovornih iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, sve hadžije su dobro i zdravo i sa ushićenjem čekaju da ugledaju Bejtullah.

Hadžije podijeljene u tri grupe napuštale su od ranih jutarnjih sati Medinu u intervalima. Prva grupa je krenula u 8.00, druga u 9.00 a treća u 10.00 sati.

Obučeni u ihrame hadžihanume i hadžije su zanijetili umru na mikatu Zul-Hulejfa, klanjale dva rekata i nastavile putovanje ka Mekki.

Nakon dolaska u ovaj sveti grad, hadžije su se smjestile u hotel gdje se odmaraju i čekaju svoj red da obave umru, s obzirom da saudijske vlasti ove godine traže od hodočasnika da se unaprijed najave kako bi im odredile termin umre.

Umra je hodočašće koje se obavlja mimo vremena hadža, a ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: tavaf, sa’j između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Nakon obavljene umre, naše hadžije će skinuti ihrame i, dok budu čekali obavljanje hadža, činiti ibadete u Mekki.

Obredi hadža počinju 7. jula a Kurban-bajram je 9. jula, saopćile su jučer saudijske vlasti nakon što su vjerski učenjaci potvrdili da su vidjeli mladi mjesec, odnosno da je počeo mjesec zul-hidže.

(MINA)