UMRA – MAJ 2023. (10.05.2023. – 20.05.2023.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijjet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenju Kur'ana, upućivanju dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 10.05.2023. (SRIJEDA), SARAJEVO – ISTANBUL

Okupljanje mu’atemira na Sarajevskom aerodromu minimalno 3 sahata prije leta. Let za Istanbul, broj TK1026 je u 20:30 h. Očekivano vrijeme dolaska u Istanbul je u 23:25 h po lokalnom vremenu.

2. DAN, 11.05.2023. (ČETVRTAK), MEDINA

Let, broj TK98 prema Medini je u 01:10 h i očekivano vrijeme dolaska u Medinu je 04:40 h. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi putovanje prema Medini, koje traje dvadesetak minuta. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Okupljanje ispred Harema radi upoznavanja sa Džamijom i okolinom. Shodno raspoloživim terminima, u toku dana je planiran zijaret – posjeta mezaru i selam Muhammedu, alejhi selam, i posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju. Džuma namaz u Haremu, individualni ibadeti.

3. DAN, 12.05.2023. (PETAK), MEDINA

Sabah namaz. U slučaju da nadležne saudijske vlasti ne budu donijele odluku o eventualnoj zabrani, u 08:00 h slijedi posjeta/zijaret mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

4. DAN, 13.05.2023. (SUBOTA), MEDINA

Sabah namaz i individualni ibadeti.

5. DAN, 14.05.2023. (NEDJELJA), MEDINA – MEKKA

Sabah namaz i individualni ibadeti. Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00 h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na Mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza i nijjeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku u večernjim satima, smještaj u hotel. Zajedničko obavljanje umre shodno raspoloživim terminima.

6. DAN, 15.05.2023. (PONEDJELJAK), MEKKA

Sabah namaz i individualni ibadeti.

7. DAN, 16.05.2023. (UTORAK), MEKKA

Sabah namaz i individualni ibadeti. U slučaju da nadležne saudijske vlasti ne budu donijele odluku o eventualnoj zabrani, posjeta Džebelu-s-Sewr, Arefatu, Muzdelifi, Mini i Džebelu-n-Nur. Povratak u Mekku. Individualni ibadeti.

8. DAN, 17.05.2023. (SRIJEDA), MEDINA

Sabah namaz i individualni ibadeti.

9. DAN, 18.05.2023. (ČETVRTAK), MEKKA

Sabah namaz. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete.

10. DAN, 19.05.2023. (PETAK), MEKKA

Sabah namaz i individualni ibadeti.

11. DAN, 20.05.2023. (SUBOTA), MEKKA – DŽEDDA – ISTANBUL – SARAJEVO

Sabah namaz. Napuštanje soba i ukrcavanje u autobuse oko 07:00 h i putovanje prema aerodromu u Džeddi (traje oko 2 sata). Dolazak na aerodrom oko 09:00.Pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let TK127 u 11:45 h za Istanbul. Očekivano vrijeme dolaska u Istanbul je 15:40 h po lokalnom vremenu. Let, broj TK1025, prema Sarajevu je u 18:50 h i očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je 19:40 h.

Šerijatski vodič: Hafiz Zijad-ef. Dervić

CJENOVNIK

PROGRAMMEDINAMEKKACIJENA PO OSOBI uključujući sve troškovi i aerodromske takse
ECONOMICHotel 3* ili drugi hotel identične kategorije u krugu centralne zone (noćenje sa tri obroka)Hotel 3* ili drugi hotel identične kategorije (noćenje sa tri obroka)Od 2.400,00 KM

Program putovanja uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina – Džedda – Istanbul – Sarajevo

* umransku vizu i aerodromske takse

* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Medina – Mekka – Džedda

* smještaj u hotelu po izboru u četvorokrevetnim, trokrevetnim i dvokrevetnim sobama

* tri obroka

* organizacija putovanja sa stručnim vodičem

* zajedničko obavljanje umre

Potrebna dokumentacija:

Pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska.

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA, A NAJKASNIJE DO 30. MARTA 2023. GODINE.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.

NAPOMENA:
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili nužno ne odgovara kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru!

Aviokompanija zadržava pravo promjene termina letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.

Avioprevoznik je Turkish Airlines.