Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine.
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 14.03.2022. (PONEDJELJAK), SARAJEVO – DŽIDDA – MEDINA

Okupljanje mu’atemira na Sarajevskom aerodromu minimalno 3 sahata prije leta. Obavljanje podne i ikindije namaza u zgradi Aerodroma. Direktan let za Džiddu, broj XY620 je u 14:00 h. Očekivano vrijeme dolaska u Džiddu je u 20:30 h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi putovanje prema Medini, koje traje oko šest sati. Obavljanje akšama i jacije namaza tokom putovanja.

2. DAN, 15.03.2022. (UTORAK), MEDINA

Dolazak u Medinu u ranim jutarnjim satima. Smještaj u hotel, sabah namaz u Džamiji Allahovog Poslanika, alejhi selam, doručak, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Poslije jacije namaza okupljanje ispred Harema radi upoznavanja sa Džamjom i okolinom.

3. DAN, 16.03.2022. (SRIJEDA), MEDINA

Sabah namaz i doručak. Zijaret – posjeta mezaru i selam Muhammedu, alejhi selam. Posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju. Slobodno vrijeme za individualne ibadete.

4. DAN, 17.03.2022. (ČETVRTAK), MEDINA – MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Nakon doručka slobodno vrijeme do podne namaza. Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00 h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na Mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza i nijjeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku u večernjim satima, smještaj u hotel. Zajedničko obavljanje umre.

5. DAN, 18.03.2022. (PETAK), MEKKA

Sabah namaz i doručak. Slobodno vrjeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete.

6. DAN, 19.03.2022. (SUBOTA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

7. DAN, 20.03.2022. (NEDJELJA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Pripreme i odmor prije putovanja.

08. DAN, 21.03.2022. (PONEDJELJAK), MEKKA – DŽIDDA – SARAJEVO

Napuštanje soba i ukrcavanje u autobuse u 04:00 h i putovanje prema aerodromu u Džiddi (traje oko 2 sata). Obavljanje sabah namaza u putu. Dolazak na aerodrom oko 06:00, pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let XY619 u 09:50 h za Sarajevo. Očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 15.00 h po lokalnom vremenu.

Šerijatski vodič: hfz. Ammar ef. Bašić

CJENOVNIK

MEDINAMEKKACIJENA PO OSOBI uključujući sve troškovi i aerodromske takse
Hotel Crown Plaza 5* (noćenje sa doručkom)Hotel Marriott 5* (noćenje sa doručkom)2.400,00 KM

Program putovanja uključuje:

* direktni avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Džidda – Sarajevo

* umransku vizu i aerodromske takse

* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Džidda – Medina – Mekka – Džidda

* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama

* organizacija putovanja sa stručnim vodičem

* zajedničko obavljanje umre

VAŽNO: Za dobijanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju obavezna je vakcinacija s najmanje dvije doze vakcina protiv Covid 19, koje su odobrile vlasti Saudijske Arabije, i to: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, odnosno dvije doze Sinofarm ili Sinovac uz treću dozu neke od prije navedenih. Također, obavezan je (na teret mu'atemira) PCR test ne stariji od 48 sata prije ulaska u Saudijsku Arabiju.

Potrebna dokumentacija:

  1. pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska
  2. 2 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
  3. 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi slika)
  4. za žene mlađe od 45 god. potreban je mahrem (pratilac), uz dokumentaciju koja to potvrđuje, na bosanskom i arapskom jeziku
  5. Potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19

NAPOMENA:
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru!

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik je FlyNas.

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA, A NAJKASNIJE DO 28. FEBRUARA 2022. GODINE.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.