Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. 
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 4.4.2022. (PONEDJELJAK), SARAJEVO – DŽIDDA – MEDINA

Okupljanje mu’temira na Sarajevskom aerodromu minimalno 3 sahata prije leta. Obavljanje akšama i jacije namaza prije početka putovanja. Direktan let za Džiddu, broj XY620 je u 21:00 h.

2. DAN, 5.4.2022. (UTORAK), MEDINA

Očekivano vrijeme dolaska u Džiddu je u 03:00 h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi sehur i obavljanje sabah namaza u 05:54 sati po lokalnom vremenu. Potom slijedi put prema Medini, koji traje oko šest sati. Dolazak u Medinu u podnevnim satima. Smještaj u hotel, podne namaz u Džamiji Allahovog Poslanika, alejhi selam, i odmor. Iftar u hotelu, akšam, jacija i teravih namaz u Džamiji Allahovog Poslanika, alejhi selam.

3. DAN, 6.4.2022. (SRIJEDA), MEDINA

Sehur u hotelu i sabah namaz. U 08:00 posjeta/zijaret mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn(džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre. U toku dana organizirati individualne ili grupne zijarete – posjete mezaru i selam Muhammedu, alejhi selam. Posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju. U ovaj zijaret je uključeno upoznavanja sa Džamijom i okolinom. Iftar u hotelu, akšam, jacija i teravih namaz u Džamiji Allahovog Poslanika, alejhi selam.

4. DAN, 7.4.2022. (ČETVRTAK), MEDINA – MEKKA

Sehur u hotelu, sabah namaz i individualni ibadeti. 

Prije podne namaza priprema se za put prema Mekki (prtljagu smjestiti u autobus, obući ihrame) i odmah po obavljanju podne namaza ukrcati se u autobus. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na Mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza i nijjeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku, smještaj u hotel, iftar u hotelu, akšam, jacija i teravih namaz u Haremu. Zajedničko obavljanje umre shodno raspoloživim terminima.

5. DAN, 8.4.2022. (PETAK), MEKKA

Sehur u hotelu i sabah namaz u Haremu. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete. Iftar u hotelu, akšam, jacija i teravih namaz u Haremu.

6. DAN, 9.4.2022. (SUBOTA), MEKKA

Sehur u hotelu i sabah namaz u Haremu, individualni ibadeti. Posjeta Džebelu-s-Sewr, Arefatu, Muzdelifi, Mini i Džebelu-n-Nur. Povratak u Mekku. Iftar u hotelu, akšam, jacija i teravih namaz u Haremu.

7. DAN, 10.4.2022. (NEDJELJA), MEKKA

Sehur u hotelu i sabah namaz u Haremu, individualni ibadeti. Iftar u hotelu, akšam, jacija i teravih namaz u Haremu.

08. DAN, 11.4.2022. (PONEDJELJAK), MEKKA – DŽIDDA – SARAJEVO

Sehur u hotelu i sabah namaz u Haremu, individualni ibadeti. Napuštanje soba i ukrcavanje u autobuse u 12:00 h i putovanje prema aerodromu u Džiddi (traje oko 2 sata). Obavljanje podne i ikindije namaza u putu. Dolazak na aerodrom oko 14:00, pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let XY619 u 16:45 h za Sarajevo. Očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 20:30 h po lokalnom vremenu.

Šerijatski vodič: prof. dr. Zuhdija Adilović

CJENOVNIK

MEDINAMEKKACIJENA PO OSOBIuključujući sve troškovi i aerodromske takse
Hotel Crown Plaza 5*(noćenje sa sehurom i iftarom)Hotel Anjum 5*(noćenje sa sehurom i iftarom)3.400,00 KM

Program putovanja uključuje:

* direktni avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Džidda – Sarajevo

* umransku vizu i aerodromske takse 

* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Džidda – Medina – Mekka – Džidda

* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama

* organizacija putovanja sa stručnim vodičem

* zajedničko obavljanje umre

VAŽNO: Za dobijanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju obavezna je vakcinacija s najmanje dvije doze vakcina protiv Covid 19, koje su odobrile vlasti Saudijske Arabije, i to: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, odnosno dvije doze Sinofarm, Sinovac ili Sputnik V uz obaveznu treću dozu neke od prije navedenih. U slučaju da je druga doza neke od odobrenih vakcina primljena osam i više mjeseci prije planiranog ulaska u Saudijsku Arabiju obavezna je i treća-booster doza.

Također, obavezan je (na teret mu'temira) PCR test ne stariji od 48 sata prije ulaska u Saudijsku Arabiju.

Potrebna dokumentacija:

  1. pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska
  2. 2 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
  3. 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi slika)
  4. za žene mlađe od 45 god. potreban je mahrem (pratilac), uz dokumentaciju koja to potvrđuje, na bosanskom i arapskom jeziku
  5. Potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19

NAPOMENA: 
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru!

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik je FlyNas.

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA, A NAJKASNIJE DO 18. MARTA 2022. GODINE.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.