Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je u jutarnjim satima stigla prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, njih 330, koja se u domovinu vraća nakon obavljanja pete islamske dužnosti, hadža.

Prve hadžije koji su doputovali iz Saudijske Arabije dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

Reisul-hudžadž i zamjenik reisu-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković izjavio je danas da su sve bosanskohercegovačke hadžije uspješno obavile hadž.

„Sve je proteklo u ugodnoj atmosferi i u najboljem redu. Naše hadžije su zadovoljne organizacijom. Naravno, hadž je životno putovanje, vraćaju se pod posebnim emocijama“, naglasio je reisul-hudžadž.

Kada je riječ o organizaciji ovogodišnjeg odlaska na hadž, prema riječima rukovodstva, ali i velikog broja hadžija, ovo je bila najuspješnija i najkvalitetnija organizacija.

Šef Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Dževad-ef. Hadžić iskazao je zadovoljstvo odrađenim poslom.

„Emocije su velike. Hadžije su zadovoljne, nisu imale nikakvih problema, ni zdravstvenih ni organizacionih. Lično sam izuzetno zadovoljan organizacijom“, naglasio je Hadžić.

Ovogodišnji hadž je bio po mnogo čemu specifičan. Nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, bosanskohercegovačke hadžije su ove godine prvi put putovale na hadž. Samo milion hadžija je bilo prisutno na svetim mjestima, a osobama starijim od 65 godina je onemogućeno da ove godine budu na hadžu.

 „Sve je prošlo odlično, rekao bih nikada lagodniji hadž, upravo zbog toga što je manji broj hadžija boravio na svetim mjestima, i što su hadžije bile mlađe dobi. Naše hadžije su sve obavile na vrijeme i onako kako je bilo planirano“, izjavio je Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

U prvoj grupi su doputovale hadžije iz Sarajevskog i Bihaćkog muftijstva. Govoreći o svojim impresijama, mnogi od njih nisu krili suze.

 „Mnogo je emocija. Susret s Kabom se ne može opisati, nadamo se da će svi bosanskohercegovački muslimani otići na hadž i to doživjeti. Organizacija hadža je bila na nivou, imam samo pohvale“, izjavio je nakon dolaska hadžija Abid Kahriman.

Planirano je da u roku od 24 sata sve naše hadžije slete na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Prema planu, posljednja grupa od 147 hadžija će sletjeti 20. jula u 8.00 sati.

​​​​​​​Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 996 vjernika.