Duhovno putovanje 899.353 hodočasnika iz cijelog svijeta završeno je 13. zul-hidžea.

Prema podacima Opće uprave za statistiku Kraljevine Saudijske Arabije (KSA), broj hodočasnika iz Kraljevine, uključujući državljane i stanovnike Saudijske Arabije, je 119.434, javlja Arab News.

Tokom ove sezone hadža, integrisani tim koji se sastojao od 13 vladinih agencija koje rade pod nadzorom Ministarstva hadža i umre, upravljao je kretanjem i transportom hodočasnika, kako bi se olakšao cijeli proces.

Volonteri, saudijski izviđači, sigurnosne snage, zdravstveni radnici i mnoge druge vladine i agencije privatnog sektora zaslužni su za uspješno organizirani ovogodišnji hadž.

Ministarstvo zdravlja KSA saopćilo je da tokom ovogodišnjeg hadža nije došlo do izbijanja bilo koje bolesti koja bi mogla utjecati na javno zdravlje. Također je potvrđeno da su sve planirane aktivnosti tekle bez većih problema.

Generalno predsjedništvo Ureda za poslove dviju svetih džamija uručilo je u ponedjeljak 25.000 poklona hadžijama koji su završili hodočašće i krenuli kući.

Pokloni su se sastojali od ruže, jasmina, sedžade, tamjana, slatkiša i suvenira, a šef Predsjedništva šejh Abdu-Rahman el-Sudeis je učestvovao u podjeli poklona.

Većina hodočasnika završila je hadž u ponedjeljak nakon što su izveli simbolični obred “kamenovanja šejtana” na Mini, a zatim obavili Oproštajni tavaf u mekanskom Haremi-šerifu.

(Preporod.info)