Centar za prihvat hadžija i mu'temira iz Mekke sinoć je organizirao večeru za bosanskohercegovačke hadžije i hadžinice. Tradicionalno, svake godine, Mekkelije pozivaju naše hadžije na večeru i organiziraju posebne programe za njih.

U zvaničnom dijelu ovogodišnjeg programa prisutnima se obratio dr. Talal bin Muhammed Ebu En-Nur, hatib u Haremi-šerifu u Mekki, koji je poselamio hadžije i uputio dovu Allahu, dž.š., da im primi hadž.

„Allah, dž.š., vas je počastio da dođete na ovo sveto mjesto, da obavite hadž, i vjerujte da je to jedna velika blagodat o kojoj sanja preko milijardu muslimana svijeta. Uzvišeni Bog je izabrao baš vas između stotina miliona drugih muslimana da dođete na ovaj prostor, i ne samo da dođete, nego da obavite i hadž. Stoga, trebate biti svjesni te velike blagodati i iskreno iz srca Allahu zahvaljivati na njoj“, poručio je dr. Talal bin Muhammed Ebu En-Nur.

Nakon zvaničnog, uslijedio je zabavni dio programa u kojem su saudijski interpretatori proučili nekoliko najpoznatijih ilahija i kasida. Njima se pridružila grupa naših učača i proučila nekoliko tradicionalnih bosanskih ilahija i kasida.

Uslijedila je nagradna igra u kojoj su Saudijci na zabavan način pokušali animirati naše hadžije dok čekaju večeru. Ovo je ujedno bio dio programa sa najviše smijeha i najbolje prihvaćen među hadžijama.

Za večeru je hadžijama servirano i tradicionalno mekkansko jelo, janjetina sa začinjenom rižom.

Prilikom odlaska, Saudijci su podijelili poklone našim hadžijama i poželjeli im sretan povratak u domovinu.