Naše hadžije su dobro i zdravo, izuzetno zadovoljni smještajem u hotelu koji se nalazi vrlo blizu Poslanikove a.s. džamije u Medini, gdje raspoloženi i u opuštenoj atmosferi svakodnevno obavljaju aktivnosti planirane našim programom – izjavio je šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad-ef Hadžić.

Dodao je da su hadžije odmorili od puta, tokom kojeg su imali nekoliko manjih zdravstvenih intervencija.

 – Ali sve je pod kontrolom i sve, hvala Allahu dž.š., ide onim redom i onim tempom kako smo mi zamislili – kazao je Hadžić.

Pojasnio je da je sinoć održan sastanak sa polovinom ukupnog broja hadžija, na kojem im je pojašnjen program koji je planiran tokom boravka u Medini, dok će se ostatak hadžija sa vodičima i rukovodstvom sastati večeras.

– Također, od planiranih aktivnosti, od jutros smo sa polovinom naših hanuma obavili odlazak u Revdu, gdje su hadžinice, tokom pola sata koliko im je dato, obavile namaze i proučilo dove. Druga polovina će to obaviti sa našim šerijatskim konsultanticama i ući će u Revdu sutra ujutro, ako Bog da, a muškarci će to obaviti danas i sutra poslije ikindije namaza – rekao je ef. Hadžić.

Istakao je i da ostale aktivnosti teku predviđenim tokom.

– Sutra i prekosutra ćemo obaviti mezarat ili zijarat – posjete znamenitostima Medine, odnosno posjete Uhudu, Hendeku, džamiji Kibletejn i džamiji Kuba – dodao je Hadžić.

Uputio je i selam svim Bošnjacima u domovini Bosni i Hercegovini.

– Sve ih selamimo i sjetićemo se svih u dovi, svih naših braće i sestara, a proučićemo i dovu za našu Domovinu – kazao je Hadžić.

(MINA)