Prva grupa naših hadžija krenula je danas ka aerodromu u Džeddi, odakle će u ponoćnim satima poletjeti u Istanbul, a potom u Sarajevo.

Zadnja grupa hadžija napustit će hotel sutra u 12.00 sati, a sletjet će u Sarajevo u 8.00 sati narednog dana.

Iz Džede je ukupno pet letova, dok će iz Istanbula biti jedan let više. 

Rukovodstvo Ureda za hadž i umru dijeli iste impresije sa ovogodišnjeg hadža kao i hadžije i vodiči, te ističe zadovoljstvo obavljenim poslom koji je bio obiman.

Šef Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Dževad-ef. Hadžić nije krio zadovoljstvo odrađenim poslom.

„Mi iz rukovodstva smo izuzetno zadovoljni kako je protekao hadž. Uslovi koje smo obezbijedili našim hadžijama bili su vrhunski. Svi su oni zadovoljni i svi najbolje govore o ovogodišnjoj organizaciji hadža“, ističe on.

DŽEVAD EF. HADŽIĆ

Dodaje kako je sretan i zadovoljan što su hadžije obavile sve obrede na vrijeme i u skladu s propisima.

„Želim ovom prilikom istaći da je naša vodička ekipa bila izuzetno kvalitetna. Bili su na visini svoga zadatka i svi vodiči su obavili svoje obaveze na najbolji mogući način“, kazao je ef. Hadžić.

Nije zaboravio ni medicinski tim i njihov veliki doprinos.

„Želim ovom prilikom pohvaliti i ljekarsku ekipu koja je vrhunski obavila svoj dio zadatka, tako da nismo imali većih zdravstvenih problema. Ono što je bilo, doktori su vrlo brzo sanirali i riješili“, kazao je Hadžić.

Generalna je ocjena, kako je kazao, da je hadž protekao u vrlo dobroj atmosferi.

„Hadžije su zadovoljne, zadovoljni se vraćaju svojim kućama. A mi, s naše strane, molimo Allaha dž.š. da im učini hadž mebrur, da im primi hadž, da im oprosti grijehe i, ako Bog da, da nas sve skupa uvede u džennet“, kazao je ef. Hadžić.

Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru ističe da je ovogodišnji hadž po mnogo čemu specifičan. 

„Dvije osnovne odrednice koje ga u odnosu na sve prethodne hadžove u kojima sam učestvovao razlikuju jeste činjenica da je ove godine samo milion hadžija prisutno na svetim mjestima i činjenica da je onemogućeno osobama starijim od 65 godina da ove godine budu na hadžu“, kaže efendija Čamdžić.

Prema njegovim riječima, te dvije odrednice su učinile hadž mnogo lakšim, jednostavnijim i lagodnijim.

„Prije svega, ni na jednom mjestu, ni u Haremi-šerifu, niti na mešairima, odnosno na Arefatu, Muzdelifi i Mini, nije bilo gužve. Naše hadžije su sve obrede obavili lahko, jednostavno i bez ikakve tegobe“, dodaje on.

Ograničavanje starosne dobi je, također, imalo velikog utjecaja na ovogodišnji hadž.

„Činjenica da nema starijih od 65 godina je svima u organizaciji posao učinila lakšim, jer su sve naše hadžije, uglavnom, zdrave i okretne i nismo imali nikakvih dodatnih obaveza niti bilo kakvih, problema, izrazitih problema, sa zdravljem naših hadžija“, naglasio je Čamdžić.

Izražava sumnju da će se u budućnosti ponoviti ovakva situacija na hadžu.

„Ipak, svi se nadamo da će se hadž vratiti u svoje normalne tokove, da će svi koji žele, moći doći na hadž i da će ove kovid mjere potpuno iščeznuti iz naših života“, kaže on.

Naše hadžije su sve obrede obavili na vrijeme i ispravno.  

„Za to je bio zadužen naš 21 vodič kao i kompletno rukovodstvo Ureda za hadž i umru sa izuzetnim vođenjem i odličnom organizacijom našega šefa Ureda Dževad-ef. Hadžića. Kompletno rukovodstvo hadža, kao i 21 vodič, bili su 24 sata na raspolaganju našim hadžijama za sve njihove potrebe“, ističe efendija Čamdžić.

I on je uputio riječi hvale za vrijedni medicinski tim.

„Treba reći da je s nama bila i jedna izuzetna, sposobna i vrijedna ljekarska ekipa koja je svoj posao odradila perfektno. Ali, kako već rekoh, s obzirom na to da su naše hadžije mlađe od 65 godina, radosni smo što naši ljekari nisu imali ni približno posla koliko su imale ljekarske ekipe u prethodnim godinama“, kazao je Čamdžić.

Na kraju je poručio kako su svi zadovoljni ovogodišnjom organizacijom hadža.

„Zadovoljni smoonim što smo ovdje zatekli, s onim što smo ovdje prošli i zadovoljni smo što smo hadž i hadžske obrede obavili na jedan lagodan i lahak način. Molimo Svevišnjeg da svima koji su bili ove godine na hadžu, hadž bude mebrur, da hadž bude kabul i da danas, kada se počinju vraćati kući, sa sobom ponesu to izuzetno djelo, djelo za koje je Muhammed a.s. rekao da za njega nema druge nagrade osim dženneta“, poručio je ef. Čamdžić.