UMRA – JANUAR 2023. (20.01.2023. – 30.01.2023.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine.
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijjet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenju Kur'ana, upućivanju dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 20.01.2023. (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL – MEDINA

Okupljanje mu’atemira na Sarajevskom aerodromu minimalno 2 sahata prije leta. Let za Istanbul, broj TK1022 je u 15:25 h. Očekivano vrijeme dolaska u Istanbul je u 19:15 h po lokalnom vremenu. Let, broj TK98, prema Medini je u 23:10 h i očekivano vrijeme dolaska u Medinu je 02:30 h. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi putovanje prema Medini, koje traje dvadesetak minuta. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Okupljanje ispred Harema radi upoznavanja sa Džamijom i okolinom.

2. DAN, 21.01.2023. (SUBOTA), MEDINA

Sabah namaz u 05:45 h, u Džamiji Allahovog Poslanika, alejhi selam, doručak, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Shodno raspoloživim terminima, u toku dana je planiran zijaret – posjeta mezaru i selam Muhammedu, alejhi selam, i posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju.

3. DAN, 22.01.2023. (NEDJELJA), MEDINA

Sabah namaz i doručak. Nakon doručka, u 08:00 h slijedi posjeta/zijaret mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

4. DAN, 23.01.2023. (PONEDJELJAK), MEDINA – MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00 h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na Mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza i nijjeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku u večernjim satima, smještaj u hotel. Zajedničko obavljanje umre shodno raspoloživim terminima.

5. DAN, 24.01.2023. (UTORAK), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

6. DAN, 25.01.2023. (SRIJEDA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Posjeta Džebelu-s-Sewr, Arefatu, Muzdelifi, Mini i Džebelu-n-Nur. Povratak u Mekku. Individualni ibadeti.

7. DAN, 26.01.2023. (ČETVRTAK), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

8. DAN, 27.01.2023. (PETAK), MEKKA

Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete.

9. DAN, 28.01.2023. (SUBOTA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

10. DAN, 29.01.2023. (NEDJELJA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

11. DAN, 30.01.2023. (PONEDJELJAK), MEKKA-DŽEDDA

Napuštanje soba i ukrcavanje u autobuse oko 01:00 h i putovanje prema aerodromu u Džiddi (traje oko 2 sata). Dolazak na aerodrom oko 04:00, pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let TK97 u 06:40 h za Istanbul. Očekivano vrijeme dolaska u Istanbul je 10:45 h po lokalnom vremenu. Let, broj TK1021, prema Sarajevu je u 14:45 h i očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je 14:35 h.

Šerijatski vodič: prof. Azrudin-ef. Smriko

CJENOVNIK

PROGRAMMEDINAMEKKACIJENA PO OSOBI uključujući sve troškovi i aerodromske takse
ECONOMICHotel Concorde Dar Al-Khair 3* (noćenje sa doručkom i večerom)Hotel Le Meridien Towers 5* (noćenje sa doručkom i večerom)Od 2.910,00 KM
COMFORTHotel Al-Aqeeq Madina 5* (noćenje sa doručkom i večerom)Hotel Le Meridien Towers 5* (noćenje sa doručkom i večerom)Od 3.210,00 KM

Program putovanja uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina – Džidda – Istanbul – Sarajevo

* umransku vizu i aerodromske takse

* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Medina – Mekka – Džidda

* smještaj u hotelu po izboru u četvorokrevetnim, trokrevetnim i dvokrevetnim sobama

* dva obroka

* organizacija putovanja sa stručnim vodičem

* zajedničko obavljanje umre

Potrebna dokumentacija:

Pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska.

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA, A NAJKASNIJE DO 13. JANUARA 2023. GODINE.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.

INSTRUKCIJA ZA UPLATE:

Svrha: Uplata za umru (ime i prezime mu'temira)

Primalac: BBI Banka – Islamska zajednica u BiH Rijaset

Žiro račun: 1410010000274481

NAPOMENA:
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili nužno ne odgovara kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru!Aviokompanija zadržava pravo promjene termina letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik je Turkish Airlines.