Prva grupa bosanskohercegovačkih hadžija posjetila je danas medinske znamenitosti, među kojima i brdo Uhud, gdje se 625. godine odigrao historijski vojni okršaj između tadašnje male muslimanske zajednice u Medini i mekanskih mnogobožaca

Na Uhudu se prisutnim hadžijama obratio Izet-ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) na ovogodišnjem hadžu, te istakao da je bitka na Uhudu važna lekcija za sve muslimane.

Došli smo na Uhud da se prisjetimo te bitke, da uzmemo pouku i poruku. Poruka bitke na Uhudu glasi: Kad god daš prednost prolaznom nad vječnim, očekuj poraz. Vjerujem da ćemo otići odavde sa tom porukom utisnutom u našim mislima i duboko u našim srcima – rekao je efendija Čamdžić.

Nakon Uhuda, hadžije su samo posmatrajući iz autobusa obišle džamiju Kibletejn, jer trenutno traju radovi na njenoj rekonstrukciji.

Džamija Kibletejn je historijski važna za muslimane kao mjesto na kojem su imam i kompletan džemat za vrijeme ikindija-namaza, na vijest da je došla objava o promjeni smjera Kible iz Kudsa/Jerusalema u Meku, ne prekidajući namaz, napravili zaokret od 180 stepeni. Ovaj džemat je prva dva rekata klanjao okrenut prema Kudsu/Jerusalemu, a druga dva rekata okrenut prema Meki. Dugo vremena u ovoj džamiji su se nalazila dva mihraba, ali je prije par godina džamija temeljno obnovljena i mihrab koji je bio okrenut prema Kudsu/Jerusalemu je uklonjen.

Zanimljivo je napomenuti da se bosanski muslimani kada obavljaju namaz istovremeno okreću i prema Kudsu/Jerusalemu i prema Meki, jer se Kuds/Jerusalem nalazi u pravcu Meke kada se posmatra iz Bosne i Hercegovine.

Posljednja destinacija bosanskohercegovačkih hadžija danas je bila džamija Kuba, koja se nalazi na periferiji Medine.

U vrijeme gradnje, džamija se nalazila na oko 6 km od Medine u selu Kuba, prije nego što se Medina proširila i obuhvatila i ovo naselje. To je prva džamija na svijetu koja datira iz perioda poslanika Muhameda, a.s., koji je postavio kamen temeljac kada je nakon hidžre iz Meke stigao u Medinu, a džamiju su dovršili ashabi. Muhamed, a.s., je proveo 14 dana u ovoj džamiji moleći dok je čekao da Alija, r.a., stigne u Medinu, nakon što je ostao u Meki da izvrši nekoliko zadataka koje mu je Poslanik, a.s., povjerio. U ovoj džamiji obavljena je i prva džuma, koju je predvodio Muhamed, a.s.

U nju je Božiji poslanik, a.s., odlazio svake subote, jašući ili pješice, i klanjao dva rekata namaza. Savjetovao je drugima da učine isto, govoreći: Svako onaj ko uzme abdest u svojoj kući, zatim dođe u džamiju Kuba i u njoj klanja dva rekata, imat će nagradu umre.

Hadžije su se nakon klanjanja dva rekata namaza vratile u hotel kako bi se odmorile.

Za sutra je planirano da im vodiči održe kratko predavanje o načinu oblačenja ihrama i propisima umre i hadža, s obzirom na to da već u čevrtak kreću u Meku.

(MINA)