Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine.
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 21.04.2020. (UTORAK), SARAJEVO – ISTANBUL

Okupljanje mu’temira na Sarajevskom aerodromu 2 sahata prije leta. Let za Istanbul u 21:10h.

2. DAN, 22.04.2020. (SRIJEDA), ISTANBUL-MEDINA

Slijetanje u Istanbul u 00.05h, te nastavak putovanja avionom za Medinu na liniji TK98 u 01:10h. Slijetanje na aerodrom u Medini u 04.40h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške kontrole slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel, doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete. Poslije jacije namaza posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga mimbera i ove moje kuće je bašća od džennetskih bašća.“ Džennetu-l-Bekija, mezarje u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas ukopavaju muslimani, individualni ibadeti i noćenje.

3. DAN, 23.04.2020. (ČETVRTAK), MEDINA

Sabah namaz u džamiji Muhameda, alejhis-selam. Nakon doručka, u 08:00 slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

4. DAN, 24.04.2020. (PETAK), MEDINA
Sehur, Sabah namaz. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu, individualni ibadeti i noćenje.

5. DAN, 25.04.2020. (SUBOTA), MEDINA

Sehur, Sabah namaz, individualni ibadeti i noćenje.

6. DAN, 26.04.2020. (NEDJELJA), MEDINA

Sehur, Sabah namaz, individualni ibadeti i noćenje.

7. DAN, 27.04.2020. (PONEDJELJAK), MEDINA

Sehur, Sabah namaz, individualni ibadeti i noćenje.

8. DAN, 28.04.2020. (UTORAK), MEDINA – MEKA

Sehur, Sabah namaz, slobodno vrijeme do podne namaza. Napuštanje soba i polazak prema Meki oko 14.00h. Nakon nekih 30 minuta vožnje zaustavljamo se na Mikatu Zul-Hulejfa, klanjamo dva rekata ihramskog namaza i činimo nijjet Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima, smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke Umre (Tavaf i Sa'j), brijanje glave ili skraćivanje kose. Noćenje.

9. DAN, 29.04.2020. (SRIJEDA), MEKA
Sehur, Sabah namaz, individualni ibadeti i noćenje.

10. DAN, 30.04.2020. (ČETVRTAK), MEKA
Sehur, Sabah namaz, individualni ibadeti i noćenje.

11. DAN, 01.05.2020. (PETAK), MEKA

Sehur, Sabah namaz. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu i individualni ibadeti i odlazak u Harem radi obavljanja Oprosnog Tavafa.

12. DAN, 02.05.2020. (SUBOTA), DŽEDA – ISTANBUL – SARAJEVO
Napuštanje soba u 01:00, ukrcavanje u autobuse oko 01:30h i transfer prema Aerodromu u Džedi (vožnja traje cca 2 sata). Nakon pasoške kontrole ukrcavanje na avion za Istanbul u 06:30h. Dolazak u Istanbul oko 10:20h. Nastavak leta za Sarajevo je u 12:30h po lokalnom vremenu. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 13.20h po lokalnom vremenu.

CJENOVNIK

MEDINAMEKACIJENA uključeni svi troškovi i aerodromske takse
Hotel Crowne Plaza 5* noćenje sa doručkom/sehuromHotel Marriott 5* noćenje sa sehurom3.350,00 KM

Aranžman uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina/ Džida – Istanbul – Sarajevo

* transfer aerodrom u Medini – hotel – aerodrom u Džidi

* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama

* organizacija putovanja i vodič

* zajedničko obavljanje umre

* prijevoz turističkim autobusima na relaciji Medina‐Meka-Džeda

* obilasci znamenitosti u Medini i Meki

NAPOMENA:
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja prema potrebi i dogovoru sa grupom, radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru i sva naša naša dobra djela, smiluje nam se i uvede u Džennet!