UMRA – NOVEMBAR 2022. (18.11.2022. – 28.11.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine.
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijjet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenju Kur'ana, upućivanju dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 18.11.2022. (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL – MEDINA

Okupljanje mu’atemira na Sarajevskom aerodromu minimalno 2 sahata prije leta. Let za Istanbul, broj TK1024 je u 08:30 h. Očekivano vrijeme dolaska u Istanbul je u 12:20 h po lokalnom vremenu. Let, broj TK104, prema Medini je u 16:00 h i očekivano vrijeme dolaska u Medinu je 19:15 h. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi putovanje prema Medini, koje traje dvadesetak minuta. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Okupljanje ispred Harema radi upoznavanja sa Džamijom i okolinom.

2. DAN, 19.11.2022. (SUBOTA), MEDINA

Sabah namaz u 05:19 h, u Džamiji Allahovog Poslanika, alejhi selam, doručak, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Shodno raspoloživim terminima, u toku dana je planiran zijaret – posjeta mezaru i selam Muhammedu, alejhi selam, i posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju.

3. DAN, 20.11.2022. (NEDJELJA), MEDINA

Sabah namaz i doručak. Nakon doručka, u 08:00 h slijedi posjeta/zijaret mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

4. DAN, 21.11.2022. (PONEDJELJAK), MEDINA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

5. DAN, 22.11.2022. (UTORAK), MEDINA – MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00 h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na Mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza i nijjeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku u večernjim satima, smještaj u hotel. Zajedničko obavljanje umre shodno raspoloživim terminima.

6. DAN, 23.11.2022. (SRIJEDA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

7. DAN, 24.11.2022. (ČETVRTAK), MEKKA

Sabah namaz, doručak. Posjeta Džebelu-s-Sewr, Arefatu, Muzdelifi, Mini i Džebelu-n-Nur. Povratak u Mekku. Individualni ibadeti.

8. DAN, 25.11.2022. (PETAK), MEKKA

Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete.

9. DAN, 26.11.2022. (SUBOTA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

10. DAN, 27.11.2022. (NEDJELJA), MEKKA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.

11. DAN, 28.11.2022. (NEDJELJA), MEKKA-DŽEDDA

Napuštanje soba i ukrcavanje u autobuse oko 09:00 h i putovanje prema aerodromu u Džiddi (traje oko 2 sata). Dolazak na aerodrom oko 11:00, pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let TK93 u 14:15 h za Istanbul. Očekivano vrijeme dolaska u Istanbul je 18:25 h po lokalnom vremenu. Let, broj TK1023, prema Sarajevu je u 19:55 h i očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je 19:50 h.

Šerijatski vodič: mr. Fikret ef. Pašanović

CJENOVNIK

PROGRAMMEDINAMEKKA
CIJENA PO OSOBI uključujući sve troškove i aerodromske takse
ECONOMIC
Hotel Concorde Dar Al-Khair 3* (noćenje sa doručkom i večerom)
Hotel Le Meridien Towers 5* (noćenje sa doručkom i večerom)Od 2.470,00 KM
COMFORT
Hotel Al-Aqeeq Madina 5* (noćenje sa doručkom i večerom)
Hotel Le Meridien Towers 5* (noćenje sa doručkom i večerom)Od 2.770,00 KM

Program putovanja uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina – Džidda – Istanbul – Sarajevo

* umransku vizu i aerodromske takse

* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Medina – Mekka – Džidda

* smještaj u hotelu po izboru u četvorokrevetnim, trokrevetnim i dvokrevetnim sobama

* dva obroka

* organizacija putovanja sa stručnim vodičem

* zajedničko obavljanje umre

Potrebna dokumentacija:

  1. pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska,
  2. 2 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš),
  3. 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi fotografija).

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA, A NAJKASNIJE DO 31. OKTOBRA 2022. GODINE.

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.

INSTRUKCIJA ZA UPLATE:

Svrha: Uplata za umru (ime i prezime mu'temira)

Primalac: BBI Banka – Islamska zajednica u BiH Rijaset

Žiro račun: 1410010000274481

NAPOMENA


– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili nužno ne odgovara kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru!

Aviokompanija zadržava pravo promjene termina letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik je Turkish Airlines.